Култура Община

Велико Търново отбеляза 164 години от рождението на Стефан Стамболов

Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов. 164 години от рождението на бележития великотърновец и министър-председател на  България в периода 1887-1894 г. бяха отбелязани пред паметника му, намиращ се на Самоводската чаршия.

Отбелязването на годишнината започна с литературно-музикалната композиция „Всичко е добро, което е добро за България!”. Десислава Димитрова, Бояна Аврамова, Цветомир Георгиев и Бирджан Яначков – ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика, с ръководител Натали Ненова, припомниха на събралите се търновци за значимата роля на Стефан Стамболов в процеса на модернизация на България след Освобождението.

Слово за Стамболов произнесе историкът от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Пламен Павлов. Той припомни, че още 21-годишен, Стефан Стамболов е възприет като наследник на Васил Левски, че веднага след Априлското въстание готви нова съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война помага изключително много за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. Много съществен е приносът му и за Кресненско-Разложкото въстание.

„През целия си живот Стамболов се бори за национално единство. Той осъзнава, че това е невъзможно без силна икономика, силна армия и без правов ред. За него външната намеса в българските вътрешни работи е абсолютно неприемлива“, посочи проф. Павлов. В словото си той припомни още, че като държавник Стефан Стамболов изгражда основите на модерна България, създава висшето образование, налага демократична изборна система, развива икономиката и стопанството.

Благослов отслужи Негово благоговейнство свещеник Давид Йовчев. Венци и цветя на признателност бяха поднесени от представители на Областната администрация, Великотърновския общински съвет и Общината. Своята почит към Стамболов отдадоха и ректорите на двата университета в града, представители на културни институции и организации, ученици, жители и гости на старата столица.

Събитието уважиха областният управител проф. д-р Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков, директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова, общински съветници и представители на институции.

Отбелязването на годишнината започна с изпълнение на военния оркестър на НВУ „Васил Левски” и завърши с химна на Република България.