Култура

Велико Търново отбеляза тържествено Димитровден

„Димитровден, преди 832 години е сред най-важните исторически събития,  които носят част от отговора на въпроса защо сме горди и достойни великотърновци и българи. Тогава братята Петър и Асен се противопоставят на властите на византийския император и възраждат българската държава. А църквата „Св. Димитър” във Велико Търново е сред вечните символи за нашата борба за независимост и  малък принос в съхраняването на нашата идентичност”. Това заяви в празничното си слово кметът Даниел Панов пред събралото се множество по повод днешния Димитровден пред едноименната църква в старата столица. Той поздрави всички именици и строители, и пожела здраве и благоденствие. Слово по случай Деня на строителя поднесе и инж. Любомир Шербетов, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Днешният Димитровден във Велико Търново започна с празнична света литургия. След това литийно шествие с иконата на св. Димитър тръгна от църквата „Успение Богородично” и стигна до храма-музей „Св. Димитър Солунски”. Там, свещеноиконом Славчо Иванов отслужи благодарствен молебен и освети курбан за здраве, който бе раздаден на миряните.

Сред официалните гости на празника бяха областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов,  представители на различни институции и организации.

По повод честванията, в 20.00 часа за жителите и гостите на Велико Търново ще бъде прожектиран аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Организатори на празничните прояви са Община Велико Търново, Националният военен университет „Васил Левски”, Регионалният исторически музей в старата столица. Великотърновска света митрополия и Строителна камара-Велико Търново.

 

Кремена Крумова – Попова