Любопитно

За втора година широкият център е най-предпочитан за живеене

Това става ясно от класацията на kvartali.info. Сайтът, разработен от софиянеца Тодор Цонков, оценява 23 сфери от ежедневието и бита. 29-годишният програмист е доктор по компютърни науки в СУ. Вече 10 години разработва софтуер. На сайта kvartali.info, за който Общинско радио писа потребителите сами подреждат в класация редица битови въпроси – как да изберем училище, лекар или зъболекар; кои са най-практичните модели автомобили и техника; цени на различни имоти; впечатления от хотелски комплекси и курорти и др. Идеята на Тодор Цонков е сайтът да се превърне в една своеобразна платформа, където споделените чуждо мнение и опит да бъдат водеща полза за онези, които се колебаят в избора си.

Ето какво сподели авторът на сайта в ефира на Общинското радио:

Сайтът предлага рейтингово подреждане на всички  жилищни комплекси, които се оценяват на база местоположение, озеленяване, транспорт, инфраструктура, учебни заведения, сграден фонд, търговски обекти, спортно-развлекателна база и перспективи за развитие. 300 търновци са сравнили кварталите на старата столица.  13 от тях са подредили на челна позиция широкия център с 4 отлични оценки. Според мнението в класацията най-примамливи се оказват местоположението, зелената градска среда и наличието на много учебни заведения.  Също с висок резултат от 5.33 дават 24 гласували за идеалния център, а районът естествено води в класацията за наличие на магазини и заведения с отлична оценка 5.68.

Най-многолюдната група гласували наброява 55 души от квартал Бузлуджа, който заема и третото място в класацията. „Пишмана“ е отличник в категория Транспорт с оценка 5.57, а най-ниска оценка е дадена на сигурността – 4.60.  Сумарно оценката на квартала е 5,13.

На следващо място е Картала с 4.42,  51 са гласували за него. Средно ниво на оценяване и близки стойности бележат и деветте категории за оценяване. Така е и при оценените с 4.26 кв. Колю Фичето, – 37 гласували, 4.21 – Асенов квартал, оценка са поставили 14 души. Кв. Акация е с от по-ниски оценки за сигурност и местоположение, общият успех е 3.82. След него 13 гласували поставят кв. Варуша, обща оценка 3,47. Веднага след това идва реда на старата градска част – района около Царевец получава средно 3.53 пункта от трима оценили го, 16 души са подредили един от големите жилищни комплекси Зона Б на предпоследно място с 3.27, а най-ниска оценка получава кв. Света гора – 3.2, отново само трима са дали мнение.

Най-оптимистични за развитието на своите квартали са жителите на центъра, Картала, Асенов, Бузлуджа и Триъгълника, най-скептични са в Зоната.