Община

Велико Търново и пекинският район Донченг ще си партнират в сферата на културата и туризма

Меморандум за сътрудничество между България и Китай в областта на градоустройството, развитието на културата и туризма и опазването на културното наследство подписаха днес кметът Даниел Панов и директорът на пекинската областна комисия за развитие на туризма г-жа Ли Сюемин.

Документът цели насърчаването на туристи от Китай към България и обратно, онлайн реклама на туристически продукти и насърчаване на дейностите по взаимен обмен, както и организиране на семинари в областта на културния туризъм, с цел укрепване на сътрудничеството и постигане на взаимноизгодни резултати между двете страни.

Меморандумът е между пекинския район Донченг и България, но в бъдеще ще се разработи и стратегия за промоция на Велико Търново., поясни кметът инж. Даниел Панов.

Богатото културно-историческо наследство на Велико Търново, пъстрият културен календар и международните фестивали, природните дадености на региона ще бъдат популяризирани в Пекин чрез рекламни кампании, онлайн-маркетинг, семинари за туроператори и др.

Още в края на септември, в Будапеща, ще бъде открит туристически офис, който ще популяризира Европа в Китай и ще работи за развитието на туризма в Източна Европа. Инициативата е по повод следващата 2018-а година, която е посветена на туризма между Китай и Европа. България ще бъде популяризирана с културно-историческото наследство и туристическите продукти, свързани с културата и традициите на страната ни.

„Донченг и Велико Търново имат много общо помежду си – в пекинския район е съсредоточена голяма част от уникалното хилядолетно културно-историческо наследство на китайската столица. С подписването на този договор се поставя началото на стабилните отношения на България и Китай в сферата на туризма. България е важна дестинация, част от новия Път на коприната.”, сподели г-жа Сюемин.

„Велико Търново е побратимен с китайския град Сиан, като за годините са провеждани множество инициативи за увеличаване на туристическия поток. През 2016-а зам.-кметът проф. Георги Камарашев взе участие в четвъртата кръгла маса от инициативата „По пътя на коприната”, допълни кметът Даниел Панов.

Годишно около 6000 китайски туристи посещават България, а в бъдеще ще се работи по облекчаване на визовия режим, стана ясно по време на официалната среща.

В момента китайски екип е в България, за да проучва туристическите маршрути, които ще се популяризират, както и състоянието на хотелите и легловата им база.

„Стараем се всяка година да имаме нов туристически обект или продукт, който да привлича гости в града. Екипът, който проучва състоянието за туризъм в България се интересува от четиризвездни хотели, които да имат леглова база над 1200 места.”, обясни кметът Панов и отчете увеличение на легловата база във Велико Търново.

Старата столица и София са единствените градове у нас, които делегацията посещава. Гостите от Китай са разгледали Велико Търново и са се запознали с услугите, които предлага местната туристическа агенция. Делегацията сподели впечатленията си от историята на града и от гостоприемните търновци, а днес следобед те ще се срещнат с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и с представители на туристическия офис в София.

По предложение на Даниел Панов, в рамките на международното изложение „Културен туризъм“ през април догодина, ще бъде организирано работно посещение за представители на туристически компании от Китай. Те ще се запознаят със забележителностите и възможностите за туристически маршрути във Велико Търново, София и други български градове.