Култура Община

Велико Търново е в очакване на 23-тия Международен фолклорен фестивал

10 ансамбъла с над 140 чуждестранни изпълнители и 170 български танцьори и певци ще вземат участие в 23-тия Международен фолклорен фестивал. Той се организира от Националната секция на България на Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /ЦИОФФ/ и Община Велико Търново, и ще се проведе от 25 до 29 юли.

Тази година във фестивала ще участват ансамбли от Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Хърватия. От България са Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” и Детско-юношески ансамбъл „Търновче” от Велико Търново, Капански ансамбъл от Разград, Фолклорен ансамбъл „Пламъче” и „Балкан” от София.

Всички концерти ще се провеждат на открито в Летния театър в парк „Марно поле” от 20.00 часа, при вход свободен. Дефилето на участниците по централните улици на Велико Търново ще е на 25 юли, неделя от 18.00 часа.

В рамките на фестивалната програма са залегнали 8 концерта във Велико Търново, Добрич и други градове.

Слоган на тазгодишното издание на фестивала е „to eart with love”.

Филип Босан, президент на ЦИОФФ се очаква да уважи фестивала.

За изминалите 22 години на сцените на фестивала се представиха 279 ансамбъла от 115 страни от 5 континента пяха и танцуваха 223 български състава. Пред повече от 610 000 зрители бяха изнесени над 615 концерта.

И тази година ще бъде разиграна томбола за зрителите.

На откриването на фестивала, на 25 юли от 20.00 часа ще бъдат почетени посмъртно трима души. Това са водещите хореографи от София – Иван Тодоров и Агрипина Войнова, председател на сдружението на детските еколективи и Бонка Бонева, дългогодишен създател и херограф на ДЮФА „Търновче” – Велико Търново.