Култура Община

Велико Търново е в очакване на пеещи таланти от страната и чужбина за Международния конкурс „Сребърна Янтра“

21-ото издание на Международния конкурс „Сребърна Янтра” предстои във Велико Търново от 29 септември до 1 октомври. 90 изпълнители от 6 държави – България, Италия, Румъния, Малта, Молдова и Украйна ще изпълнят сцената на МДТ „К. Кисимов” и ще покажат своя талант. Те ще са разпределени в 4 възрастови групи и са на възраст от 4 до 25 годишна възраст.

Официалното откриване е на 29 септември, петък от 17.30 часа пред театъра. В него под звуците на песента – символ на конкурса „Янтра“ ще участват каратеки от великотърновския клуб „НЕКО“ и ансамбъл „Търновче“. Програмата на първа и втора възрастова група е в 12.00 часа. В първия конкурсен ден ще се изявят и трета и четвърта група от 18.30 часа. В двата конкурсни дни певците ще изпълнят две песни –  на родния си език и популярна. За поредна година във форума ще участват 17 пеещи семейства. Те са от България, Италия и Румъния. Три от тях са от Велико Търново.

Международното жури е с председател Силвия Кацарова и великотърновката проф. Сребра Михалева. Членове ще са Евелина Батей от Малта, Роко Палацо от Италия, проф. д-р Родика Рошиору от Молдова, Доминик Симионеску от Румъния, Марта Верекия от Италия и Христо Паскалев – Паскал от България.

Голямата награда „Гран при” е в размер на 1 000 евро, осигурени от Сдружение „Сребърна Янтра 2003”. Ще бъдат връчени и специални награди от името на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, Областния управител – Ивайло Здравков, ЗОНТА клуб и др.

Награждаването и Гала концерът на лауреатите е на 1 октомври, неделя от 17.30 часа в МДТ „К. Кисимов“. След това ще е минирециталът на специалните гости Марта Верекия от Италия и Доминик Симионеску от Румъния.

Конкурсът винаги е съпътстван от богата културна програма. Гостите и домакините ще посетят местността Ксилифор, където ще бъде организиран мастър клас с Роко Палацо и Самоводска чаршията. Предвидена е среща на членовете на журито и ръководителите на делегациите с кмета на Велико Търново.

Международният конкурс „Сребърна Янтра“ е част от Културния календар на Община Велико Търново. Входът за всички концертни изяви на младите изпълнители на 29 и 30 септември е свободен. Организатори на Международния конкурс „Сребърна Янтра” са сдружение „Сребърна Янтра – 2003“, Община Велико Търново и ДЕС „Румина“.

на снимата – Румяна Начева, създател, продуцент и директор на конкурса и проф. Сребра Михалева.