Култура

Великотърновци ще видят театралната постановка по нецензурирания първи вариант на романа „Тютюн“

Първата театрална постановка на романа „Тютюн“ от Димитър Димов ще гостува на 26 февруари от 19 ч. на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново.
За драматизацията Юрий Дачев използва оригиналната, нецензурирана версия на романа, издадена точно преди 70 години.

„Тютюн“ е спектакъл като нож, опрян в гърлото. Светът е разяден от войната. Хората се борят за власт, пари, доминация над другия. Разтърсващ и чувствен спектакъл за една невъзможна любов. „ТЮТЮН“ е провокация за театъра, за актьорите, за зрителя, и за режисьора Бина Харалампиева. Спектакъл, в който зрителят ще преоткрие много актуални теми, които свързват минало и настояще.

Режисьор е Бина Харалампиева, сценографията и костюмите са дело на Свила Величкова и Ванина Цандева, композитор – Асен Аврамов.

В ролите:
ИРИНА – Диана Димитрова
БОРИС МОРЕВ – Калин Врачански
СТЕФАН КОСТОВ – Пламен Димитров
ПЕТЪР СПИРИДОНОВ (ТАТКО ПИЕР) – Свилен Стоянов
МАРИЯ – Христина Джурова
ФОН ГАЙЕР – Стоян Радев
Г-ца ДИТРИХ – Веселина Михалкова
ЛИХТЕНФЕЛД – Валентин Митев
ПРАЙБИШ – Николай Кенаров
ЗАРА – Александра Майдавска
БИМБИ – Николай Божков
ПАВЕЛ МОРЕВ – Ивайло Иванов, Христо Пъдев
КРИСТЕЛО – Юлияна Чернева

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна е отличен с най-голямата награда на град Варна НАГРАДА ВАРНА в областта на културата за 2022 за високия професионализъм при създаване на представлението „ТЮТЮН“ – първа театрална постановка в България по нецензурирания първи вариант на едноименния роман на Димитър Димов по повод 100-годишнината на Варненския драматичен театър.

Билети на касата на МДТ „Константин Кисимов“, тел. 062/623 531; 0886 75 55 54.