Денят

Великотърновци почетоха паметта на загиналите за свободата на старата столица пред Паметник „Майка България“

146 години от Освобождението на Велико Търново отбелязаха жителите и гостите на града пред Паметник „Майка България”, където Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва за загиналите за свободата.

С военен ритуал бяха положени венци и цветя на признателност от името на Община Велико Търново и зам. – кмета Нейко Генчев, от името на председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, от областния управител инж. Георги Гугучков и от началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

Честването на годишнината днес започна с безплатна пешеходна обиколка по места и паметници на личности, свързани с Освобождението на Търново. Програмата продължава в 18,00 ч. в парк „Марно поле“ с празничен концерт на Духов оркестър при Община Велико Търново с диригент маестро Владимир Бошнаков. От 21,45 ч., на площад „Цар Асен І“, жителите и гостите на града могат да наблюдават аудио- визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”. Организатори на проявите са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Великотърновска Света митрополия и Регионален исторически музей- Велико Търново.