Култура Любопитно

Великотърновци от „Традиция“ стават реенактори в Италия

Четирима души от Регионален клуб „Традиция” – Велико Търново заминават за участие в средновековна възстановка в град Таранто, Италия. На 15 и 16 юни те ще пресъздадат военна битка от XI век между византийци и нормани. Тя ще се проведе в два тура. На форума се очаква да присъстват 150 реконструктори, съобщи за Общинското радио Петър Стефанов, член на клуба.

„Ние ще се бием като византийци. Изпратили сме вече снимки на облеклото ни, оръжията. Италианците много държат на автентичността. Битката ще бъде с маркиращи удари, без фул контакт. Нашата цел е основно пресъздаване на битки и занаяти от Средновековието. Ето защо ще се запознаем с тяхната организация и как италианците правят такива събития“, допълни Стефанов.

Българската група включва общо шестима души – четирима от старата столица, от Шумен и Панагюрище. Тя е втората от международното участие в средновековната възстановка. Другата е от Унгария.

Поканата към великотърновци идва от местна организация в италианския град. От своя страна те също са поканили реенактори оттам за участие в Петото издание на Средновековния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”. Тази година той ще се проведе от 28 юни до 30 юни на крепостта Царевец  и е под надслов „Вкусът на Средновековието”.

снимка – личен архив

Кремена Крумова – Попова