Конфликти

Великотърновци излизат на втори протест с искане за спешни законодателни промени срещу насилието

Втората част на протеста в подкрепа на 18-годишната Дебора от Стара Загора, жертва на насилника, причинил й 400 шева, ще се проведе на 07.08 (понеделник) в 18:00 ч. пред на стълбите на Съдебната палата. Организаторите настояват за приемане на спешни законодателни промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

Масовите протести под надслов “Нито една повече!’ бяха организирани в над 45 града в България и по света. Освен исканията за справедлива присъда на насилника на Дебора, гражданите заявиха своята категорична позиция срещу насилието във всичките му форми и поискаха от народните представители да покажат политическа воля и отговорност, предприемайки спешни законодателни промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

В отговор на масовата вълна на недоволство в петък беше свикано извънредно заседание на Правната комисия, която обсъди и прие така необходимите и спешни поправки в НК и ЗЗДН за включване на “интимен партньор” към кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по ЗЗДН.

Промените ще бъдат гласувани на първо четене на 7 август (понеделник) от народните представители в пленарна зала.

Организаторите на протеста от 31 юли във Велико Търново се обединяват в посланието „Нито една повече!“ и заявяват, че ще  следят за последователното и категоричното изпълнение на обещанията на представителите на политическите партии в най-кратък срок!

Протестиращите настояват за:

●       Незабавно включване на “интимен партньор” към кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по ЗЗДН;

 

●       Кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове;

 

●       Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие, обещан в ЗИД на ЗЗДН, да започне да работи в рамките на следващите седмици;

 

●       Незабавно въвеждане на дефиниции за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, в Наказателния кодекс;

 

●       Създаване на правна рамка за адресиране на психологическото, икономическото насилие и всички други форми на насилие срещу жени, които са отвъд физическото посегателство – единственият вид насилие, основано на пола, разпознато от наказателното законодателство на България към момента.