Култура Община

Великотърновското село Арбанаси празнува на 15 август – Голяма Богородица

С богата програма великотърновското село Арбанаси ще отбележи своя празник на 15 август – Голяма Богородица. Денят ще започне с литургия в манастира “Св. Богородица” в 8.30 часа. В 10.00 часа започва традиционният турнир по ускорен шах за наградата на кмета на Арбанаси и ще се проведе в Кметството. В същия час е друга спортна проява – Държавната квалификация по езда с прескачане на препятствия на конната база в Арбанаси. Тя ще продължи до 15.00 часа.

Музикалната програма е от 19.00 часа на сцената в парка. По традиция тя ще бъде открита от талантливите изпълнители на  Детско естрадно студио “Румина” – В. Търново. Час по-късно е официално приветствие към гостите и жителите на Арбанаси от кмета на селото Тошо Кръстев. Ще бъде извършен и празничен водосвет за жителите и гостите на селото от отец Киприан. В 20.30 часа ще започне концертът на народната певица Гуна Иванова.

“Заради пандемичната обстановка миналата година пропуснахме да отбележим празника. Сега ще го направим и сме поканили гости от Общината, както и президента Румен Радев, но заради политическата обстановка у нас, вероятно няма да дойде. Уикендите са пълни с хора в последните два месеца и сме убедени, че  ще им бъде интересно и по време на празника ни на 15 август, неделя. От 10.00 до 12.00 часа ще има и предаване по БНР за нас на живо. Хора от селото и експерти ще говорят за историята, миналото, настоящето и бъдещето на с. Арбанаси”, обяви кметът на населеното място Тошо Кръстев.

Организатори на празничните прояви са Кметство с. Арбанаси и местното читалище “Иларион Драгостинов”.

Кремена Крумова – Попова