Икономика

Великотърновското звено „Фискален контрол“ предотврати продажбата на 21 тона негодно месо

Звеното „Фискален контрол“ в НАП пресече опит за реализиране на територията на България на 21 тона месо, негодно за консумация от хора. Според документите на фирмата-вносител, месото /свинска плешка/ пристига от Германия и е предназначено за влагане в производството на храна за животни.

На 15 ноември инспекторите от „Фискален контрол“ на НАП, действащи на територията на великотърновската дирекция, поставят под наблюдение месото, след навлизане на камиона в страната през ГКПП Видин. Вместо да бъде разтоварено във фирмата в Лясковец, както е било записано в документите, месото е прехвърлено на друг камион.

В  Перник, на новия адрес за разтоварване на стоката, местните инспектори от „Фискален контрол“ с помощта на колегите си от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП са предотвратили разпространението на негодното месо във вътрешната търговска мрежа.

Българската агенция по безопасност на храните е наложила акт за възбрана на месото и предстои неговото унищожаване в екарисаж. На същото място са констатирани и друга негодни хранителни стоки, които също ще бъдат унищожени.

От началото на 2017 г. фискалните агенти на НАП са извършили 260 000 проверки на транспортни средства, като на 78 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 1300 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.