Култура Любопитно

Великотърновският хореограф Николай Корчев ще преподава на българската общност в Англия

Николай Корчев, ръководител, създател и хореограф на най-големия фолклорен клуб във Велико Търново „Плетеница”, ще гостува на българската общност в Лондон. Поканата идва от великотърновката Диана Денчева, също ръководител на клубове за народни хора на Острова. Нико ще гостува на запалени по български фолклор нашенци на 14 май. Това ще е втората хоротека „Седянка” със специален гост от България.

Събитието е изцяло и само за танцьори (на всякакво ниво) и ще се състои от тричасов семинар, включващ заучаване на нови хора, както и двучасова хоротека с разнообразни хора.

Познавам Нико като един  млад, енергичен човек, който за първи път видях на едно от неговите мероприятия преди години в парк „Дружба”. Стоях отстрани и го наблюдавах, и се чудих, колко млад човек е, а по такъв начин организира и сплотява в едно кръшно хоро малки и големи. Малко по-късно започнах да посещавам клуба му като се прибирах от Англия. Хоротеки има достатъчно в Англия. Хората се събират, забавляват, танцуват. Хоротека „Седянка” провеждаме веднъж на два месеца. Така ни хрумна идеята да каним хора и от България. В начинанието сме с Ивелина Йонова”, пояснява великотърновката Диана Денчева. Самата тя също води клубове по народни хора в българско училище и за възрастни с българи и чужденци. Нейна ученичка е дори 80-годишна англичанка. Всеки път тя стриктно записва в бележник коя стъпка как се танцува, кое хоро от коя фолклорна област е. Така заучава максимално добре българските народни танци.

Кремена Крумова – Попова