Култура

Великотърновският театър с премиера на операта „Дон Жуан“ в София

Съчетание на божествена музика, завладяващи певчески изпълнения и актьорска игра, мащабна сценография, оживяваща с 3D мапинг, характерни костюми. Това е само част от грандиозния спектакъл „Дон Жуан“ на великотърновския театър. Неговата премиера в София е на 15 юни от 19 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата. С мегаоперата на Моцарт Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще се представи в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Романс, интриги, завист, хитрост, ярост и възмездие ще завладеят публиката по време на спектакъла. Пленяващият шедьовър на Моцарт, който проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го достига, е най-новото репертоарно бижу в афиша на великотърновския театър.

Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е на Петко Бонев. В спектакъла, който е репертоарна гордост на всеки национален и световен музикален театър, участват блестящи гласове от България, Сърбия и Гърция. В главните роли на софийска сцена ще излязат солистите Никола Иванов (Дон Жуан), Теодора Петрова (Донна Анна) и Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан Лепорелло). Партиите на Дон Оттавио изпълнява Стеван Каранац от Сърбия, а на Церлина – Анна Фасея от Гърция. В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“.

3D мапингът за спектакъла е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още Ася Стоименова, която работи над сценичния дизайн и костюмите, концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

С най-известната опера на Моцарт артистите от МДТ гостуваха в Стара Загора. След премиерата в София, екипът на театъра ще представи „Дон Жуан“ в още два български града – на 21 юни те играят в Русе, а на 22 юни – в Плевен. С това заглавие великотърновския театър ще участва в осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”. Спектакълът на крепостта „Царевец“ във Велико Търново е на 21 юли от 21 часа.

Билети за премиерата на „Дон Жуан“ в София на 15 юни от 19 часа се продават на касите на НДК, онлайн и в мрежата на Ивентим.