Община Общински съвет

Великотърновският общински съвет гласува 76,4 млн. лв. бюджетна рамка на общината за 2018 г.

С мнозинство Великотърновският общински съвет прие бюджета на общината за 2018 година. Съветниците от групата на движение „Царевград за Велико Търново” Стефан Михайлов и Веселин Узунов се въздържаха при гласуването, съветникът от БСП Петко Тюфекчиев изобщо не гласува, а колегите му социалисти се обявиха против бюджетната рамки и инвестиционната програма.

76 милиона 403 хиляди лева е бюджетът за тази година на община Велико Търново, представи цифрите лично кметът инж. Даниел Панов. С 20 % повече са средствата за образование, с 28 % – тези за здравеопазване, със 7% – за социални дейности. Фонд Ин витро ще разполага със 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Над 13 млн. лн. Са отделени за благоустрояване, комунални дейности и околна среда в общината.

Програма „Местни инициативи” ще предложи на населените места 450 000 лв., които те ще използват за поредна година за проектите си. С 50 300 лв. шест селища ще поддържат спортните си бази. Това са Дебелец, Килифарево, Леденик, Шемшево, Ресен и Самоводене.

Община Велико Търново продължава работа по 7 мащабни проекта през настоящата година, които са за над 30 млн. лв., съобщи инж. Даниел Панов. Сред проектите са нова транспортна схема, закупуването на електробуси, строеж на мултифункционална конферентна зала на терена на Старо военно училище.

Инвестиционната програма на община Велико Търново е в размер на 32,5 млн. лв. По нея за пръв път от 40 години в Старата столица ще бъде построена нова детска градина – тази в Зона Б. Средства са предвидени за благоустрояване на градската среда в старата част на Търново, в Западната промишлена зона, в кв. „Чолаковци”; за довършването на ул. „Александър Бурмов”, за изграждане на отсечка над Практикер, както и за възстановяването на моста в Шемшево.

Община Велико Търново ще поеме револвиращ кредит от 3 млн.лв., за да обезпечи участието си в европейски програми.

„За шестте години от моето управление никога до сега БСП не са подкрепили бюджет. Вместо това се опитват да внушават на гражданите неистини и търсят на корена ряпа. Критикувате за дупки по улиците и за липсата на места за паркиране. Искам да попитам онези от вас, които бяха съветници преди 2011 година – защо продавахте парцели във Велико Търново, без да предвиждате паркинги? Сега едва сме намерили три свободни места за буферни паркинги, каквито е наложително да се изградят, при положение, че вече в едно семейство има поне две коли.” – разкритикува поведението на съветниците от БСП кметът Панов.

Той припомни, че Институт за пазарна икономика определи Велико Търново като един от водещите региони в икономическо отношение в страната, като ръстът на чуждестранни инвестиции през последните години е над 60%.