Култура Образование

Великотърновска художничка ще създаде „Алманах на просветителите“

Проект на тема  „Алманах на просветителите“ ще  реализира великотърновската художничка Селен Маринова Петкова.  Той е одобрен и финансиран от Национален Фонд  „Култура” по програма „Дебюти” и  ще представи образите на дванадесет български просветители, възрожденци и деятели на българската култура под формата на дигитални портрети, нарисувани от младата художничка и събрани в алманах. На тях ще бъдат изписани от автора кратки мисли или цитати на изобразеният просветител. При изготвянето на творбите, творецът ще използва похвати от живописта, графичния дизайн, триизмерното моделиране, рендъринг, дигитално рисуване, типографията и калиграфията.

Образите на тези възрожденци и  представители на българската култура не са случайно избрани от дебютанта, а изборът е във връзка с предстоящите чествания на кръгли годишнини през  2023 година. Двама от тях са Свети Патриарх Евтимий Търновски, на който отдаваме почит  по случай 620 години от  смъртта на видния български духовник, бележит книжовник и Патриарх на Българската Православна Църква. Другият национален герой е Апостола на Свободата – Васил Левски, на когото през настоящата година честваме 150 години от гибелта му. Останалите просветители, включени в проекта художничката е решила да запази в тайна.

Партньори по проекта са 12 училища, сред които ОУ „ Димитър Благоев“, и ОУ  “Петко. Р. Славейков“  в старата столица. Селен Петкова изучава „Графичен дизайн“ магистърска програма във Факултет по изобразително изкуство при ВТУ. Тя ще проведе и уроци по дигитално рисуване с учениците, а всяко училище ще получи като дарение индивидуални портрети на будителите и „Алманах на просветителите“ . Първият портрет ще бъде дарен на ОУ “Св. Патриарх Евтимий“ на неговия патронен празник – 20 януари.

 

Пламена Димова