Здравеопазване

Великотърновската хирургия отговаря на националните и европейските медицински хирургични стандарти

Между 800 и 900 операции годишно извършва екипът на хирургичното отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Половината от тях са големи операции, средните са около 30 процента, а останалите са по-малки интервенции. Още около 400 са лекуваните консервативно пациенти. Отделението е водещо във Великотърновска област и медиците в него поемат над 80 % от спешните случаи в района.

В хирургията има общо 24 легла и 4 операционни зали.  Отделението и операционният блок са ремонтирани основно през 2021 г. и са според националните и европейските медицински хирургични стандарти за материална база. Болничните стаи са 8, всяка е с аспирация и кислород и с отлични условия за пациентите.

В специализираното лечебно звено се извършват пълен обем диагностично-лечебни процедури от областта на спешната и плановата коремна хирургия. Оперативната дейност включва хирургичното лечение на заболяванията на гастро-интестиналния тракт, хепато-панкреато-билиарната система, злокачествените им новообразувания и усложнения. Като част от секцията по спешна хирургия, клиниката се занимава с лечението и на травматични увреди на гръдния кош и корема, както и придружаващите ги травми на гръдни и коремни органи. В хирургията се извършват и миниинвазивни, лапароскопски оперативни процедури. В отделението ежедневно се правят оперативни интервенции в малък обем, свързани с вродени и придобити заболявания на коремната стена и гръдния кош.

 Хирурзите в отделението оперират с модерни и щадящи оперативни техники, което осигурява бързо заздравяване на пациента. Медиците всеки ден оказват комплексно лечение на пациентите, като за целта използват иновативни методи за диагностика и лечение на заболявания в областта на хирургията.  Хирурзите ежегодно участват в редица български и международни форуми.  В отделението по хирургия рутинно се  правят планови и спешни лапароскопски операции.

          Екипът е от четирима хирурзи и един специализант. Има нужда от още толкова специалисти, които към момента все още не могат да бъдат осигурени. Въпреки това почти цялата спешност в областта, пострадали от пътни инциденти в района и множеството интервенции се обезпечават с много усилия и с висок професионализъм от екипа. 12 са сестрите, половината от тях са на пенсионна възраст. Достатъчно са и санитарите.

Д-р Николен Стойнов е водещ специалист в областта на коремната и спешната хирургия. Той е един от хирурзите, които системно работят със съвременни методи при оперативното лечение на панкреаса, рак на дебелото и правото черво, заболявания на жлъчно-чернодробната система, реконструктивни операции на жлъчни пътища, колоректална хирургия и др. Завършил е Медицински университет в Плевен през 1986 г. Придобива специалност по обща хирургия. През 2011 г. последователно специализира лапароскопска хирургия в гр. Кьолн и в Берлин, Германия. Преминал е редица квалификационни курсове във водещите клиники на Военномедицинската и Медицинската академия в областта на лапароскопска хирургия. Д-р Николен Стойнов притежава завършена специализация за обучаване на млади лекари и е основоположник на обучението на млади кадри във великотърновската хирургия.

До момента, в ръководеното от него отделение, са специализирали общо трима доктори по обща и лапароскопска хирургия. В последните десет години ежегодно участва в международни хирургични форуми в страната и в Европа. От 1988 -2012 – работи като хирург в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Благодарение на своята последователност и упоритост, д-р Николен Стойнов печели доверието на колегите си и от 2012 г. до момента е началник на хирургичното отделение по обща и лапароскопска хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Член е на Българското хирургично дружество. Последните десет поредни години неговите пациенти от Великотърновска болница го номинират за „Лекар на когото вярват“, което е под егидата на председателя на Народното събрание и министъра на здравеопазването. Той е дългогодишен председател на комисията по здравеопазване и социални дейности към Великотърновския общински съвет.

         Д-р Димитър Пашов завършва медицина в Медицинския университет в Плевен. Кариера си на медик започва в хирургичното отделение във Военномедицинска. През 2002 г. придобива специалност по хирургия и продължава да работи във ВМА в Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия. Без прекъсване от 2008 г. до момента е част от екипа на второ хирургично отделение към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Споделя, че загърбва работата в реномираната Софийска болница и се връща да работи във Велико Търново, защото вярва в потенциала на областната болница и иска да лекува и да се грижи за съгражданите си.

Провел е множество курсове и форуми, сред които лапароскопска хирургия през 2013 г. в София и през 2017 г. в Германия, жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия (2012 г.), ежегодни курсове за херниопластика в България и през 2015-а в Швеция.  Областите на професионален интерес са обща и коремна хирургия, лапароскопска хирургия – хепатобиарна система, хиатална херния, спешна лапароскопска диагностика при травми и остър хирургичен корем и миниинвазивна хирургия.

     Д-р Пламен Живков също завършва Медицинския университет в Плевен. Работил е в областта на доболничната помощ  и спешната медицина, където е се срещал с множество спешни ситуации и е упражнявал различни амбулаторни хирургични процедури и манипулации. След успешно положен конкурсен изпит за зачисляване и проведена специализация по хирургия в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“, е взел специалност през 2019 г., след което работи като хирург към второ хирургично отделение в същата болница.

Работи и като лекар в системата на здравеопазването на Великобритания,  където е посещавал редица тематични курсове и обучения и е работил в областта на общата хирургия, урологията, гинекологичната и ортопедична хирургия.  Работи в домейна на голямата, средната и малката хирургия. Следи редовно новостите в хирургията, като  е посещавал важни научни форуми и конгреси с международно участие. Има интереси още в областта на херниологията, жлъчно-чернодробната  и лапароскопската хирургия като провежда и курсове – индивидуално обучение по лапароскопска хирургия. Част от екипа в момента е и д-р Цветомила Райкова, също специалист с голям опит.

Хирурзите са категорични, че трудното решаване на въпроса с кадрите е резултат от недофинансирането на повечето клинични пътеки и увеличението на разходите, което води до ниско ниво на заплащане. Все още няма политическа воля здравните заведения да не бъдат търговски дружества, защото те имат и социални функции. Специалистите са категорични, че обновената база и модерната апаратура са чудесни предпоставки за специализанти, които също могат да станат част от екипа.