Култура

Великотърновката Магда Борисова издаде втората си книга „Тайната на Вълчан“

    Втория си роман „Тайната на Вълчан“ издаде талантливият великотърновски драматург Магда Борисова. След заглавието „Тайната на кулата“, което събра много почитатели, тя решава да доразкаже историята.

„ Аз така и не дадох отговор в първата си книга къде легендарният хайдутин Вълчан войвода влага несметното си богатство, което всички иманяри търсят в цяла България. И най-вече в Еленския балкан, откъдето започна и завръзката. Зароди се идеята, че това ще бъде поредица от книги, която ще проследи живота на хлапетата от „Тайната на кулата“. Реших, че ще ги разхождам из страната, за да покажа красиви места, исторически обекти, традиции и да предложа дори кулинарни рецепти от дадения район“, сподели Магда Борисова. Тя уточни, че сюжетът на втория й роман „Тайната на Вълчан“ се развива основно в Южното Черноморие и Странджа, от където се смята, че е хайдутинът. В разказа присъства и участието му за освобождението на Созопол и дори нестинарството, характерно за този край и автентично запазено в няколко селища.

Романите „Тайната на кулата“ и „Тайната на Вълчан“ са съвременни приключенски. Те не са документални, въпреки че в тях има доста конкретни факти и авторката им прави сериозни проучвания на документи. Вече е почти готова и третата част от проекта, която Магда Борисова очаква да излезе през октомври. Тя ще е Коледна история. В началото на 2022-а пък ще бъде отпечатана четвъртата книга от приключенската поредица. „Има два вида истории – добре и недобре разказани. Надявам се моите да са от първите“, казва още Магда Борисова.