Култура

Великотърновката Елица Петкова отново с успех на Берлинаре

Великотърновката Елица Петкова получи стипендия от Берлинале. Тя бе отличена заради филма си „Работникът“. Той разказва историята на българина Георги, който иска да осигури по-добър живот на семейството си. След инцидент в родината, той тръгва да търси щастието сам в Берлин. Благополучието обаче не е гарантирано и той попада в сивия сектор, белязан от експлоатация и форми на съвременно робство.

Стипендията се присъжда съвместно от програмите „Перспективно германско кино“ и „Талантите на Берлинале“ от 2017 г. Тя подкрепя дългосрочно режисьори и сценаристи, като в допълнение към стипендията от 5000 евро, наградата осигурява и индивидуална менторска програма на отличените.

През 2016 г. филмът на Елица Петкова „Жалейка“ също бе отличен на Берлинаре. Той получи специална диплома от международното жури на програмата „Generation14plus“. Лентата успяха да видят и великотърновци преди месец.

Тазгодишното издание на кинофестивала в Берлин се провежда виртуално, без публика и бе открито в началото на месеца. Прожекции за зрителите са планирани за месец юни, когато се очаква киносалоните вече да са отворени.

Елица Петкова е родом от Велико Търново. От дълги години живее в Германия. Завършва там кинорежисура и се занимава основно с това.