Здравеопазване

Великотърновката д-р Светла Славова с престижна награда в САЩ за научната си дейност

Съветът по здравеопазване на град Лексингтън, щата Кентъки, избра великотърновката доктор Светла Славова за „Герой на общественото здраве за 2018 година”. Тя е доцент в Университета на Кентъки – Колеж по обществено здраве. Престижната награда се дава ежегодно на лица, които са демонстрирали своята отдаденост за подобряване здравето на жителите на Лексингтън и общината. Победителят се обявява всеки април като част от Националната седмица на общественото здраве.

Това е заслужена чест за доктор Славова, чиито изследвания върху смъртните случаи от свръхдоза от наркотици все повече привличат национално внимание. Местният характер на тази награда демонстрира всеотдайността на доктор Славова да трансформира научните си изследвания в практически програми за населението, за да помогне на нашите съграждани в Кентъки. „, коментира доктор Дона Арнет – декан на Колежа по обществено здраве.

Доктор Славова ръководи проекти, подкрепящи намаляването на злоупотребата с наркотици и смъртни случаи от предозиране с опиоидни лекарства в Кентъки, сред много други важни изследвания, финансирани от федерални грантове. Тя има статии, публикувани в национални и международни научни списания по теми, свързани с анализ на разрастването на зависимостта от опиоидни лекарства в Кентъки и в САЩ, и подобряване на програми за общественото здраве и безопасност. Нейната работа съчетава академично изследване с практически инициативи за обществено здраве. Така тя активно помага повече от десетилетие на гражданите на Лексингтън и Кентъки да живеят по-здравословно.

Съвсем наскоро усилията на д-р Славова осигуриха почти сто хиляди долара за здравния отдел на Лексингтън да предложи безплатно на гражданите лекарството „Налоксон”, което противодейства на свръхдоза от опиати, включително хероин, и предотвратява смъртни случаи.

Като специалист в областта на проблемите с наркотици и предозиране с опиоидни лекарства, д-р Славова е сред лидерите както на национално, така и на местно равнище за добри данни и резултати, на които да се основава здравната политика и програми за обществено здраве„, заяви комисарят по здравеопазването на Лексингтън д-р Крайг Хъмбо. В изказването си той подчерта, че българката е наясно с практическите нужди на хората, засегнати от злоупотребата с наркотици и реалностите, с които се сблъскваме. „Чрез нейната работата ние не само имаме по-ясна представа за епидемията от злоупотреба с опиоиди в нашия регион, но имаме и повече инструменти за реагиране на тази заплаха за здравето. Усилията на д-р Славова допринесоха за осигуряването на животоспасяващото лекарство „Налоксон” за най-застрашените граждани и техните семейства и приятели, което може да предотврати смъртта и да даде шанс на хората, които са зависими от наркотици, да търсят помощ за възстановяване и възвръщане към нормален живот. Тя наистина е достойна да бъде наречена Герой на общественото здраве”, каза още д-р Крайг Хъмбо.

Великотърновката д-р Светла Славова получи наградата и беше почетена на заседанието на Общинския съвет в Лексингтън на 12 април.

На снимката: Джим Грей– кмет на Лексингтън, Кентъки, д-р Светла Славова, доцент по биостатистика, Университет на Кентъки, д-р Кейси Алан-Брайен –  преседател на Здравния борд на общината, д-р Крайг Хъмбо – комисар по здравеопазването на Лексингтън и Общината, членове на Общинския съвет