Интервю Любопитно

Великотърновецът Илиян Стефанов: Всичко е възможно с йога

30-годишният Илиян Стефанов от Велико Търново казва, че преподава грижа за тялото по малко по-специфичен начин. Близо от две години се занимава с практикуване на йога. В първите 6 месеца от практиката си почти е нямал никакви резултати. По това време живеел все още в Америка и след шест месеца практики осъзнава, че учителите там не му помагат да прогресира. Един ден набързо си събира багажа и заминава за Индия където преминава през програма за обучение на йога учители, в която разширява знанията си относно физиологията, анатомията и общо взето всичко свързано с материалното тяло.

Илиян разказва, че се насочва към популярната система от физически, умствени и духовни практики, след като разбира, че има две гръбначни изкривявания. Осъзнава много бързо, че единственият начин за решение на проблема е чрез някакъв вид физическа активност, самостоятелно.

„В днешно време, ако отидеш на преглед ти казват, че операцията струва 30, 40, 50 хиляди лева, а в Америка тези операции са от 40 до 80 хиляди долара. Интервенцията не гарантира изправяне на гръбначния стълб, има и риск от инвалидизация, което е просто недопустимо без значение за млад или възрастен човек” споделя инструкторът по йога.

При йога практиките няма лимит на годините. Всеки може да се занимава с йога, без значение от възрастта. Самият Илиян е виждал хора на по 70-80 години, които държат доста добро ниво на практика. Смята, че за повечето човешки същества решението е да се обърнат към някаква практика, която да им помогне за решаване на проблемите. Стефанов не смее да се нарече йогин, йогист или йога, тъй като подобна терминология би подхождала повече на индийци, които преподават йога. Той не иска да използва термина „йогист” в своя живот, твърди, че е достатъчно да разбира как да се грижи за човешкото тяло и да иска да предаде тези знания на хората.

Напрактика йогата ни помага да разберем ограниченията и възможностите на собственото си тяло. „През училищния ни живот не изучаваме нито един мускул от човешкото тяло, не учим абсолютно нищо за тялото в което живеем, а учим само за бактерии, вируси и неща, които са абсолютно ненужни”, казва Илиян Стефанов.

„Човек, който знае как да се грижи добре за тялото си няма да има притеснения от бактерии, вируси, и зарази като цяло. Аз лично в моя живот съм елиминирал думата болест. Не съм се разболявал близо две години. Зимата в снега обикалям по къси гащи и бос. Смея да кажа, че съм изградил една доста стабилна психика на първо място, защото това е много важно, и на второ място – силно тяло”, хвали се великотърновецът.

Стефанов твърди, че всеки трябва да практикува йога, най-малкото за да осъзнае ограниченията на собственото си тяло. Защото всяко едно тяло има ограничения, трябва обаче да ги знаем за да ги коригираме, а не да стигаме до етап, в който трябва да ползваме болкоуспокояващи лекарства, различни „смазки” за стави и други. Всеки един здравословен проблем може да се реши с прости йога практики, било то и високото кръвно налягане например, което може да се лекува с дихателни упражнения. Трябва да знаем, че нещата, които изискват отдаденост, не се случват от днес за утре, иска се постоянна отдаденост, може би седмици, месеци за постигане на желания резултат. Но абсолютно всичко може да бъде решено с йога практики, стига да са правилните.

За хора, напълно начинаещи в йогата, Илиян Стефанов препоръчва първо да си намерят учител, който да преподава добре йога. Това означава да може да ви покаже къде и как трябва да бъдат активирани дадени мускулни групи във всяка една асана (поза), за да може ученикът да придобие така наречената „осъзнатост” на мускулите. Без съмнение тялото е един много комплексен биоорганизъм, изграден от близо 680 мускула, а ние нямаме никакво познание над тях. В днешното забързано ежедневие 99% от хората използват не повече от 20 до 40 мускула в тялото си, и ги използват на по-малко от 10% от капацитета им. Като цяло използваме под 1% от силата на мускулите си.

Гергана Нинова