Култура Любопитно

Великотърновецът Емил Йорданов дарява паметни плочи за родните къщи на известни български актьори

С мисията да увековечи паметта на известните и обичани български актьори, се е заел великотърновецът Емил Йорданов, по-известен като DJ Емо. Той дарява гранитни плочи за родните им къщи. Вече има такива на Георги Русев в Костенец, на Невена Коканова в Дупница, на Кирил Господинов – Баш майстора в Тутракан, наскоро и на Григор Вачков в с. Трънчовица в присъствието на дъщеря му Мартина Вачкова. Готова е паметната плоча на Георги Парцалев, която ще бъде поставена в родната му къща в Левски, на Пепа Николова в Харманли, откъде е тя.

„Искам да направя още за Надя Тодорова в Асеновград, за Катя Паскалева, Велко Кънев, Филип Трифонов, Петър Слабаков, Апостол Карамитев,  Георги Черкелов, Антон Горчев и още. Много са имената на актьорите. Това е моя вътрешна мисия. На хората, които не са вече сред нас, да отдам почит. Те са тези, които са ме направили този човек, който съм аз. И това е благодарение на техните участия в киното, в театрите и като личности, оставили следа за нашето поколение. Поставят се паметни плочи на различни места, но на родните им места, на родните им къщи, откъде им е тръгнал животът, нямат паметни плочи. Всичко е съгласувано с техните деца, съпрузи, съпруги”, казва Емо, макар че не иска да афишира жеста си.

Допълва, че почти няма български филм, който да не е гледал, защото животът представен чрез него и посланията му, много му допадат. Затова решава да увековичи тези хора, да не бъдат забравени от поколенията.

„Това ще е моя дълга мисия. Ще продължи, докато съм жив. Мои приятели също искат да се включват. Означава, че съм поставил основите на нещо хубаво и готино”, заключава известният великотърновец.