Здравеопазване

Великотърновецът доц. Маслянков участва в международен конгрес по ендоскопска хирургия

Великотърновският хирург доц. Свилен Маслянков беше на международен конгрес по ендоскопска хирургия в Севиля. В 27-мия научен форум вземат участие над 1000 медици от различни страни. Тази година е доста сериозно присъствието и на светила от Япония и Корея. Известният хирург от старата столица вече работи в Александровска болница в София и за пореден път представя страната ни. Този път заедно с още осем колеги от столични клиники и Пловдив.

    Това беше мащабен конгрес. Заседанията се водиха успоредно в шест зали. Темите се сменяха непрекъснато. Лекторите споделяха различни методи в ендоскопската хирургия. Вече е ясно, че лапароскопски може да се работи почти всичко. Затова са важни новите тенденции“, разказа доц. Свилен Маслянков. Той сподели, че на конгреса в Севиля много фирми са представили апаратурата си за работа в безкръвната хирургия. Да се присъства на такъв форум и да се докоснеш до най-новите технологични постижения в тая област е истински шанс, защото курсовете са скъпи и участието в тях става трудно. 

 Това е 3 D хирургия, която изисква специфично оборудване и опит, за да работиш. Производителите бяха сложили и тренажор. Впечатли ме и конзолата за роботизирана хирургия. Там определено е бъдещето. Консорциумът, създал първия апарат за роботизирана хирургия, е направил 10-годишно ембарго върху възможността  друг да развива технологията. Периодът вече е изтекъл и цените на този вид апаратура падат драстично. Някои от лекторите на конгреса споделиха, че в различни центрове роботизираната хирургия сега е с по-ниска стойност от стандартната лапароскопска.  С робот „Да Винчи“ у нас оперират гинеколози в Плевен. Вероятно по проект такава техника ще закупят Александровска болница и Майчин дом в столицата, което ще разшири обхвата към повече пациенти“, коментира още доц. Маслянков.

Той участва в международния конгрес по ендоскопска хирургия в Севиля с постер, а двама от българските му колеги са имали презентации. Това още веднъж доказва високото ниво  на медицината у нас в тая област.