Поминък

Великденски козунак – само от фурни, приготвен на място

Не може Великденска трапеза без великденски козунак. Тази, така традиционна сладка храна е символ на празника и затова макар и в последният момент, всеки купува, понякога в повечко. Наблюденията ни са, че в последните няколко години, великотърновецът обича да пазарува козунак от фурни или работилнички, защото стоката е истинска и приготвена на място – без Е-та, консерванти, оцветители. И макар, че ще даде повече пари, знае че ще консумира здравословна храна.

Една дама, не си почива от няколко дни, за да приеме поръчките на всеки, решил да зарадва с великденския продукт дома или гостите си. Това е Тоника Янкова от Велико Търново.

„Винаги качествени продукти използваме. Правим веган козунак, не традиционния български козунак с яйца и мляко. Пак става пухкав, сладък и здравословен. Правим го с квас, пълнозърнесто брашно, кокосово мляко, бадеми, орехи, портокалови корички и натурален шоколад. Бавно и сложно е приготвянето. Цяла нощ втасва. Затова работим с поръчки. Имаме поръчка дори за козунак без захар. Обикновено използваме кафява захар. Този ще изработим с фурми. Бонбони, бисквити и торти също предлагаме за празниците. Безглутенови и без захар. 15 лева е килограм козунак. Продаваните са между  400 до 600 грама. Нашият козунак не е за наяждане, той е за ценители. Да хапнеш малко, да опиташ, да се насладиш на вкуса”, казва Тоника.

Във великотърновските фурни на пазара средно големите козунаци струват по 2,50 лева. В зависимост от съдържанието – портокалови корички, стафиди или шоколад в работилничките за здравословна храна, където сладкият продукт е направен с яйца, мляко и брашно цената варира от 2,90 до 3,20 лева за брой.

Кремена Крумова – Попова