Здравеопазване

Веганството – начин на живот, философия и поглед на света

Според Снежана Боянова, преподавател във ВТУ, йога инструктор, пътешественик, алпинист, то е и свободно от насилие хранене. Веган е от 2013 година. В края на януари и първите два дни на февруари й предстои за първи път да изнесе лекция по темата извън Велико Търново. В красивото селце Априлци тя организира веган уъркшоп. Чрез него ще разкрие потенциала на растителната храна в комбинация със зареждащи йога практики. Снежи ще сподели с публиката своя опит в растителното хранене и своите мотиви.

Различни са причините хората да тръгват по пътя на веганството. Някои поради здравословни причини преминават към него. Моето е убеждение. Веганството е начин на живот, философия и поглед на светаВеганството е фокус върху това, което е извън тебе. Животните имат същите усещания, както нас, хората. И те изпитват болка. В кланиците – усещат вибрацията на страха, на паниката и ужаса. Това е борба за живот. И ако всеки измести фокуса от себе си и той попадне върху това, какво плаща, за да яде месо и продуктите от него, ще разбере, че това е част от страдания и мъчението за животните. И аз си казах – „Аз няма да имам пръст в това нещо. Оттеглям от насилието. Искам да ям чиста храна”. Така я и възприемам моята храна. За чиста. Хранейки се с такива животински продукти ти приемаш тези вибрации в тялото си. И ако се чудим защо хората са станали агресивни и незачитащи никой в последно време, това е начинът на хранене, основана на насилието”, пояснява възгледите си Снежи.

Според нея, носенето на всеки един продукт извлечен от животно също е насилие като кожени дрехи и аксесоари.

Има известни лекари, които вече преминават към веганство при лечението си. Най-много хора си отиват от този свят заради сърдечно- съдовете заболявания. Това е натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и това повишава кръвното налягане. Защо толкова много хора имат инфаркт и инсулт? Това е от животинските продукти. Диабетът също може да се регулира с веганство. Остеопорозата също е свързана с начина на хранене. С увеличение на консумацията на млечни и месни и хората от Източния свят също се разболяват често. Този начин на живот – веганството може да реши много здравословни проблеми на хората. Разнообразието е изключително голямо. Ако се махнат яйцата, киселото мляко, сирената и кашкавалите, има още толкова много храна за творене в кухнята. Ориз, булгур, нахут, бобовите същите, просо, жито и всичко започва да се върти около тези храни. Като се добавят ядките, зеленчуците и плодовете, разнообразието е огромно и най-вече свободно от насилие хранене”, разказва още преподавателят във ВТУ.

И с усмивка допълва, че в нейната кухня захар и бяло брашно не са използвани с години. Има толкова много добри заместители – фурми, сушени плодове, овесени ядки, ядки, пълзозърнесто и ръжено брашно.

Кремена Крумова – Попова