Политика

Ваучер за 250 лева за всяко новородено, предлагат съветниците от „БСП за България”, АБВ и „Движение 21”

Ваучер за 250 лева за всяко новородено на родители с постоянен адрес в община Велико Търново, предлагат съветниците от групата на „БСП за България”, АБВ и „Движение 21”. Социалистите са разработили социален пакет, в който се предлагат още създаване на „културен чек” на стойност от 50 лева за зрелостниците, създаване на фонд „Младежки дейности” с бюджет от 50 хиляди лева по примера на фонд „Култура” и създаване на публично-частен фонд за подпомагане лечението и рехабилитацията на хронични и тежки заболявания на деца до 18 г. Според изчисленията на левицата разходите за предложения социален пакет ще бъдат не повече от 450 хиляди лева годишно или 1,6 на сто от собствените приходи в бюджета.

За пореден мандат  от БСП настояват да се създаде общинско предприятие за поддържане на уличното осветление, което би осигурило икономия на публични средства от 300 хиляди лева годишно.

„Според нас най-неотложната задача е стартирането на изработването на Общ устройствен план на Велико Търново. Паралелно да се възложи  Подробен устройствен план за регулация и застрояване по райони и да се премине към разработването на Генерален транспортно-комуникационен план и Генерален план за организация на движението”, коментира Красин Каракоцев.

В предложенията си към Бюджет 2020 общинските съветници са включили още финансиране на проект за енергийна ефективност на ДКС „Васил Левски”, обновяване на съоръженията за масов спорт, увеличаване на средствата за спортните клубове с 50 хиляди лева, създаване на фонд за финансиране на спортисти и отбори, постигнали призови класирания на световни и европейски първенства, балканиади и държавни шампионати.