Интервю Култура

Васил Вълчев: Успехите на театъра са дело на работата и отношението на целия екип

С щастливи новини изпрати старата и с още по-радостни – посрещна новата година Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов”.

Готов е отчетът на културната институция за 2017-а година. 30 хиляди зрители, 160 представления. Около ¾ от спектаклите – в турне. 40 населени места, в които са играни те. Това са малка част от данните, които изнесе в интервю за Общинското радио директорът на културната институция Васил Вълчев. Служителите на МДТ „Константин Кисимов” от октомври месец миналата година са със средно 10 % по-високи заплати. „Това беше възможно и след проверката на Министерството на културата през октомври. На тази база, виждайки стабилност в цялостната дейност на театъра, а и на реализираните приходи, успяхме да увеличим заплатите”, поясни Вълчев.

Около 94 души работят в търновския храм на Мелпомена. Административният екип наброява пет души, а останалите са разпределени в двете най-големи служби – техническата и художествено-творческата. По програмата „Мелпомена” към Бюрото по труда в културната институция са наети девет души. Голяма част от персонала е на граждански договор, допълни ръководителят. „Благодаря за разбирането на всички мои колеги за тази непосилна на моменти натовареност, особено на техническите служби. Благодаря и на колегите от художествено-творческия състав! Успехите на театъра не са дело само на един човек или на едно ръководство, те са част от работата и отношението на всички останали в този театър”, коментира още Васил Вълчев.

Новината от последните дни за четирите предложения за номинации за предстоящите през месец март награди „ИКАР”, Вълчев коментира с думите: „Много се надяваме да имаме и награди от Националния конкурс,  предложени са наистина сериозни роли на изключително сериозни творци. Това ще бъде едно признание за работата на нашите колеги, наистина много се надявам да имаме и номинации, и награди”.

Върху кои заглавия работят в момента театралите, какво ново предстои за културната институция и кои бяха най-играните представления през 2017-а? Чуйте в интервюто, което даде за Общинското радио директорът на МДТ „Константин Кисимов” Васил Вълчев: