Денят Култура

Валерия Чернева спечели голямата награда от конкурса за плакат на МДТ„ Константин Кисимов“

Валерия Чернева от трети курс на специалност „Графичен дизайн“ при ВТУ спечели голямата награда от творческото състезание за създаване на афиш, организирано от МДТ „Константин Кисимов“ и висшето училище в старопрестолния град. Тя получи 300 лв парична премия и възможността да изработи афишите на храма на Мелпомена в старата столица до края на творческия сезон. Първият неин афиш вече е поставен на сайта и на страниците в социалните мрежи на театъра.

   

Второто място зае Преслава Тодорова в 3 курс на същата специалност. По неин проект ще бъдат отпечатани билетите за представленията на културната институция. За постижението си тя получи книгата на летописеца на театъра Иван Митев „Театрални мигове от вечността“. На трето място бе класирана Силвия Николова, която също бе наградена с екземпляр от уникалното издание.

 

Наградите връчи актьорът Кирил Милушев, който е инициирал проявата заедно с Никол Бойчева и Боян Фърцов. Театралите са част от новите попълнения в състава на театъра, като основната цел на конкурса е свързана точно с предоставяне на възможност за изява на младежите в града. В надпреварата се включиха всички студенти от трети курс на специалност „Графичен дизайн“ във висшето училище.

Директорът на театъра Васил Вълчев пожела успех на студентите и да намерят своята творческа реализация във Велико Търново. Той припомни, че партньорството между двете институции се е доказало като ползотворно и устойчиво през годините.

Своите пожелания отправиха и проф. Светослав Косев, декан на факултет Изобразително изкуство при ВТУ и доц. Красимира Друмева, ръководител катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“.  Те уточниха, че подобни инициативи дават възможност на младежите за натрупване на практически опит и изразиха надежда сътрудничеството с храма на Мелпомена да продължи занапред.

Доц. Друмева отправи и призив към всички великотърновци да посвещават повече време на театралното изкуство, да намират в него смисъл и бягство от злободневните теми.

Диана Колева