Коментари Култура

Валентин Деневски: Велико Търново трябва да си поиска обещаната сума от кандидатурата за Европейска столица на културата

Молба до председателя на Великотърновския общински съвет ще внесе тракологът Валентин Деневски. С искането той ще поиска да се гласува решение, с което Велико Търново официално да поиска официално обещаните средства от надпреварата за Европейска столица на културата, спечелена от Пловдив. 30 % от отпуснатата сума, с която разполага градът под тепетата, трябваше да получат Варна, Велико Търново и София, като финалисти в престижния културен форум, припомни Деневски. По думите му, през лятото е прието постановление на Министерския съвет, с което средствата са спрени. „Велико Търново трябва да си поиска обещаната сума. Ако чудото стане, инициативен комитет ще реши как да се разходват парите”, посочи Валентин Деневски.

Къпиновското съкровище да бъде експонирано в Пловдив като част от програмата на града за Европейска столица на културата през 2019-а, е едно от предложенията на Деневски. „Това съкровище без аналог в света е свързано с културата на Дуванлии. То е доказателство за старите контакти между Търново и Пловдив”, коментира Деневски.

Сред другите предложения на траколога е във всяко едно училище да бъде достъпно Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър. „Ако тези пари се преведат, редно е средствата да достигнат до всяко едно българско училище. Четвероевангелието е прекрасен пример за нашата средновековна история. То не бива да е само един луксозен и скъп подарък за ВИП-гости. Изданието е един модерен комикс. Когато децата разглеждат картинките, дори и да няма вероучение в училищата, те ще научават за живота на Исус по един близък за тях начин”, обобщи Валентин Деневски.