Образование Община

Бюст паметник на Христо Ботев дари НВУ на Община Велико Търново

Бюст паметник на Христо Ботев предаде Националният военен университет на Община Велико Търново. Договорът за дарение бе подписан от кмета Даниел Панов и началника на висшето училище бригаден генерал Пламен Богданов. Бюстът се съхранява близо 40 години в Университета, след като последователно е бил до входа на Старото военно училище, по-късно пред Четвърти учебен корпус и пред Сержантското училище. Идеята монументът да се постави в центъра на старата столица има почти 10-годишна история.  С решение на местния парламент от м.г. той ще бъде монтиран върху постамент в градинката пред сградата на Пощата. Официалното откриване ще се състои на 2 юни, когато почитаме паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Очаква се на церемонията да присъства правнукът на брата на Христо Ботев – Боян Ботев. Братът на поета революционер генерал Кирил Ботев е от първия випуск възпитаници на военното училище. Бил е негов началник два пъти.

Военното училище приема за свой патрон Васил Левски със заповед на министъра на войната генерал-майор Дамян Велчев на 18 февруари 1945 г. През месец юни същата година се разкрива Школата за запасни офицери в Княжево,която се именува  Христо Ботев. През 1950 г. Школата се мести в казармите на бившия 18-и Етърски полк в центъра на Търново. Тогава бюстът на Ботев се поставя зад портала, където днес е Арката на търновските генерали, припомни преподавателят по военна история доц. Марко Златев. Според него бюстът е великолепен, прекрасна изработка, но не е дело на художника Венелин Василев, както досега се тиражираше. Той каза, че има надпис, който е незавършен, и на този етап отказва да съобщи кой е авторът на паметника.

Според кмета Панов бюстът е демонтиран от входа на Сержантското училище през 1978 г. и оттогава близо 40 г. се съхранява в НВУ „Васил Левски”. Градоначалникът  благодари за  доброволния труд на арх. Драгомир Йосифов и на фирмата изпълнител, която оформя пространството, в което ще се извиси  високият 3,20 м  монумент.