Поминък

Българско агнешко има достатъчно, следете синия печат

Българско агнешко месо има достатъчно и родните производители могат да задоволят търсенето за предстоящите празници Великден и Гергьовден. Това информира за Общинското радио Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

„Потребителите трябва да следят обаче за недобросъвестни практики с необявяване на страна на произход, с манипулации дали е агнешко, шилешко или ярешко. Това са практики, които се повтарят всяка година. Затова по наше настояване, на НОКА, от Агенцията по храните въведоха изискване българското месо да с втора маркировка“, поясни Караколев.

За да е гарантиран българският произход, то трябва да е маркирано със син печат, а вносното – с червен. Червена маркировка трябва да има и на закланите в български кланици вносни агнета. Маркировката трябва да бъде поставена на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат. При покупка на по-дребни разфасовки в магазините задължително трябва да се обозначава и страната на произход.

Според новите изисквания на всеки магазинен щанд, където се предлага агнешко трябва да има и табела с три обозначения: страна на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителите да имат възможност за информиран избор.

„Имаме информация още, че недобросъвестни търговци ще се опитат да продават агнешко от Македония като българско. Затова съветваме за Великден при възможност да се купува месо от най-близката ферма“, препоръчва още Караколев.

Цената на агнешкото няма да е по-различна от миналогодишната. В момента  във ферма агнетата се продават средно на по 6 лева за килограм живо тегло, а от кланиците килограм месо излиза между 11 и 13 лева.

В специално отворено писмо производителите призовават търговските вериги да продават българско месо за предстоящите празници.

Кремена Крумова – Попова