Култура Любопитно

Българка с американци свирят български фолклор, идват и във Велико Търново

„Блато Злато“, американска група от Ню Орлийнс, която свири българска народна музика ще гостува на великотърновци. Ръководителката е Бояна Траянова, единствената българка в бандата. Заедно с американските си колеги, мисията на Бояна и групата е да популяризират българският фолклор в чужбина. Групата комбинира богата традиция на българското наследство с модерни елементи и аранжименти. След топлият прием в Европа миналото лято, Блато Злато се завръща в България на второто си европейско турне.

Бояна Траянова напуска България с родителите си, когато е на 9 години. Въпреки това говори много добре български, не забравя корените си и смята един ден да се завърне в родината. Сега работи като музикант в Ню Орлиънс. Имало много групи в града, но тя, с колегите си, решила да обедини усилията и създала „Блато Злато“. Шестима са музикантите в бандата – вокали Аналиса Кели, Руби Рос и Лу Кариг, която свири на акордеон, Ян Кук – цигулка, Джейми Кауен и на тъпан – Бояна.

Името на групата идва от това, че Ню Орлиънс се намира в блатото на Луизиана, а златото е от златните гласове на трите ни вокалистки. Създадохме я преди 4 години. Усетих, че е време да се свържа с моите корени. В САЩ са отворени към чуждите култури.  В града няма достатъчно българи, затова реших, че е време, аз да го направя с българския фолклор. А той е интересен и уникален. Американците сами си намират начини да достигнат до него и се влюбват в музиката ни. Така обединихме силите си направихме супер групата – „Блато Злато“. Българските ритми и тактове са труди за свирене, но американците са стараят, репетират и свирят с удоволствие. В чужбина, особено в Америка, гледат към България за вдъхновения. А ние все навън. Бих искала България да гледа навътре, в корените си, и да осъзнаем, че фолклорът ни е неповторим. По целия свят се различаваме с него”, поясни за Общинското радио Бояна Траянова.

Концертът на „Блато Злато” е на 7 юли, неделя от 20.30 часа на сцената на Арт лято при паметника „Асеневци”. Осъществява с подкрепата на Община Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова