Култура

„Българи от старо време” представя на Царевец МДТ „Константин Кисимов”

Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” ще представи оперетата „Българи от старо време” на откритата сцена на крепостта „Царевец” във Велико Търново. Представлението е на 7 септември от 20 часа и е под патронажа на кмета на Община Велико Търново  Даниел Панов. Билети се продават на касите на МДТ и Туристически информационен център „Царевград Търнов”, както и онлайн в мрежата на http://www.eventim.bg.

Спектакълът по едноименната повест на Любен Каравелов е част от афиша на търновския театър от 2011 г. и е една от най-обичаните постановки. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото – на Коста Райнов. Популярният тенор и режисьор Марио Николов е автор на постановъчната версия на „Българи от старо време“ за търновска сцена, а диригентската палка е поверена на Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова.

В представлението ще участват солисти, актьори, хор, балет и оркестър на театъра. Заедно с тях на сцената на Царевец ще излязат и танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ с ръководител Борислав Ангелов, който е работил над хореографията в оперетата. Актьорът Виктор Терзийски се превъплъщава в любимия на всички образ на Дядо Либен, а Милен Иванов играе Хаджи Генчо.

„В сценичната версия са използвани похвати и изразни средства на съвременния музикален театър. Последователността в разрешаването и градацията на конфликтите е обоснована в цялостната драматургична линия, пренасяйки старите български традиции и дух в наше време. Това подтиква съвременния зрител да си зададе въпроса доколко сме успели да се отърсим от негативите в мисленето и от манталитета, характерен за XIX век и доколко сме подвластни на подобен манталитет днес.

Проблематиката, която третира произведението, е вечно актуална.

Разкриването на уникалната българска народопсихология, както и изграденият паралел с нашето съвремие, карат зрителя да се забавлява, усмихвайки се дори и на собствените си виждания и идеи за света”, обяснява директорът на МДТ Васил Вълчев.

Първата премиера на „Българи от старо време“ е на 24 януари 1959 г. на сцената на Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ и е посветена на 80-годишнината от смъртта на Любен Каравелов. На търновска сцена оперетата е поставена две години по-късно – на 29 ноември 1961 г., и през годините остава неизменно като любимо заглавие в репертоара. Последните три пъти – през 2001, 2007 и 2011 г., спектакълът е поставян от Марио Николов.