Коментари Образование

България ще се стреми към международно ниво във висшето образование

„Желаем бъдещите студенти да израстнат като едни знаещи и можещи хора“, заяви днес за Общинско Радио Велико Търново, министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев. Той бе официален гост на откриването на новата, 55-та поредна, учебна година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той отправи поздрав и изнесе слово на официалната церемония, която се проведе в аулата на търновската Алма Матер, поради лошите метеорологични условия.

„Днес висшите училища са в един свят с все по-голяма свързаност. Свят, в който пазара на висшето образование става международен. Това е предизвикателство пред всички университети в целия свят. Затова нашите бъдещи планове са да се стремим да издигнем образованието у нас на едно такова международно ниво“ – заяви министърът пред наш репортер.

Той посочи още, че международното образование е цел, за която висшите учебни заведения у нас ще бъдат насърчавани да се присъединят към европейските университетски мрежи, които Европейският съюз разработва в момента. „Моето мнение е, че бъдещето на родните университети е в тези мрежи, които ЕК обмисля да създаде“.

„Това трябва да бъде политиката на българските висши училища – политика на отвореност и свързаност“, каза в интервюто си Красимир Вълчев.

 

Ивайло Илиев