Образование

Българисти от 25 държави ще участват в 46. Международен летен семинар във ВТУ

В периода от 10 до 30 юли 2023 г. във Великотърновския университет ще се проведе 46. Международен летен семинар по български език и култура. Участниците и тази година ще бъдат настанени и ще използват базата на Студентски столове и общежития. В посочения период те ще имат ежедневно часове по практически български език в трите нива по Общоевропейската езикова рамка. Часовете включват и фонетични, граматически и лексикални упражнения, както и специализирани семинари. Те са разделени за начинаещи – на английски език – История и култура на България, Култура и изкуство на България и за напреднали – на български език – Българското изобразително изкуство, Съвременен български език, Български фолклор, Съвременно българско кино. В рамките на формата са предвидени две екскурзии. Едната е до Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак и Троянския манастир, а другата – до град Казанлък – Музей на розата, Исторически музей, Етнографски музей и Казанлъшка гробница.

Програмата на семинара включва и културна програма, по време на която ще бъдат представени два съвременни български филма. Първият е „Страх“ на режисьора Ивайло Христов – той е българското предложение за Оскар за най-добър международен филм за 2021 година. Вторият филм е „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев, който печели Награда на публиката на „Златна роза“ във Варна през 2021 година.  Традиционно остават вечерите, посветени на българската литература, на българската национална кухня, на интернационалната кухня и на българския фолклор. Поради високия интерес през годините от страна на участниците и тази година те ще имат възможност да изучават популярни български песни и народни танци под ръководството на  Петър Петров, хореограф и ръководител на ансамбъл „Българче” и  Веселин Атанасов – корепетитор. Участниците ще разгледат село Арбанаси,  Велико Търново, ще видят и аудиовизуалния спектакъл на крепостта Царевец „Звук и светлина“. През последната седмица семинарът ще бъде изнесен на българското Черноморие, където участниците ще имат възможност да се запознаят с част от неговите забележителности.

В 46. Международен летен семинар по български език и култура ще участват семинаристи от 25 държави и три континента – Европа, Африка и Азия. Най-много участници- по  осем, са от Япония и Полша, от Индия, Гърция и Унгария – се включват петима. По четирима са участниците от Румъния, Италия и Франция, Китай, Германия, Сърбия, от Чехия, Словакия, Турция и Украйна – по двама.  Най-младият участник е Кирил Манчовски от Япония на 17 години (баща му е българин), а най-старият е Уолтър Елиът от Англия на 72 години.  По-голямата част от гостите на семинара са студенти, има и докторанти, учители, учен изследовател, вицепрезидент на Американския университет в Дъблин, Ирландия, преподавател по български език, секретар към човешки ресурси в основно училище, преводач фрилансер, тълковник преводач, полицай, университетски професор, университетски преподавател по химия и биохимия, бивш служител в японското посолство в Русия, педагог в обществен колеж, преподавател по литература в международна гимназия, преводач в Европейския парламент, софтуерен мениджър, председател на Германо-българския форум и други.  18 от участниците  от предходни години.