Култура

Българинът и чете, и купува книги за подарък

Българинът чете, и то все по-стойностни и добри книги. Грамотен е. И все по-често избира произведения на родни и чужди автори за подарък. Потвърждава го и Зорница Чернева, управител на книжарница „Хермес” във Велико Търново.

Както във всяко нещо има мода и при книгите, казва тя. Отново силна година бе 2018-а за биографиите.

„На Невена Коканова, Христо Стоичков, Димитър Бербатов. Книгата на Стоичков претърпя три тиража дори. Само първият бе от 10 000 броя. От художествената литература търсена бе „Живот в скалите” на Мария Лалева и стихосбирката „Жажда” на Ралица Генчева. От преводните автори се купуваше „Разплата” на Джон Гришам, книгите на Нора Робъртс, Даниел Стийл, Али Шафак, който излезе с нова книга. От поредицата пътеводители „101 отбивки с деца на път” бе нова. Също бе предпочитана от клиентите. Интерес предизвика и книгата на Стивън Хокинг, с въпроси и отговори. Есеистична, провокативна книга. Никола Тесла с биографична книга също бе търсена.  Книгата за Левски също”, разказва Зорница.

Оказва се, че книгата е все по-предпочитан подарък и за малките деца. Дейвид Уилям е търсен през 2018 година. Той е с пробив на българския пазар с неговата „Бабата бандит”.

„Имаше интерес към нея. Уилям е автор, подобен на поредицата с дръндьовците. Само, че малко по-сериозен. Излезе през миналата година и „Български приказки от Македония”. Пълно издание, крупно, хубаво. Подходящо и за възрастни. С твърди корици и офсетова хартия. Качеството на текста също е на високо ниво. Трети том на приказките на Ханс Кристиян Андерсен също излезе. Оригинален текст, стойностна книга, заслужава да е във всяка библиотека. Излезе и една много интресна книга – „Петсън и Финдас”. Книжка за деца от седем години и нагоре. Авторът е финландец. Приятни и забавни историйски са за мъж на средна възраст с котарак. От тийнейджърските книги интерес предизвика „Тайните на Стефи”. Тя е влогър. Издаде и „Таен дневник”, пълна с кулинарни рецепти, трикове, гримове.  Интерес имаше и към източноазиатската култура и книгата за една корейска група – Битиес.

Имаше и преиздавания на две издания на Алиса, пълна версия – „Алиса в  страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят”. Втората бе адаптирана версия – красива с илюстрации. Ново издание за Ян Бибиян също излезе”, пояснява още повелителката на книгите Зорница, която има над 10 години опит в книготърговията.

И е оптимистично настроена, че ще продължи тенденцията българинът все повече да чете, и все повече да търси и купува книги.

Кремена Крумова – Попова