Социални дейности

Бъдещи психолози от Британски университети стажуват в дома за възрастни в Балван

Две групи студенти психолози от Британски университети посетиха дома за възрастни в Балван. Те са били от Турция, Гърция, Румъния, Норвегия, Бразилия и Сингапур. В социалното заведение са стажували в две групи по десет души в два различни дни. Студентите психолози от Британски университети идват в дома в Балван за втора година. А в социални услуги в община Велико Търново – за трета.

Срещите с възрастните хора в дома са много емоционални. Някои от тях имат внуци, които работят или учат в чужбина. Няма езикова бариера, защото преводачите са достатъчно. Вълнуват се и двете страни. Младите хора оценяват, че рядко успяват на контактуват със своите дядо и баба, а нашите потребители – с внуците си.”, разказва Веселка Иванова – директор на старческия дом в Балван.

По време на посещението студентите правят български сувенири, учат се да плетат чорапи. Задължително всеки от тях се включва и в кулинарните занимания- приготвяне на баница, а за веганите – ябълков щрудел. „ Студентите са впечатлени от свободата, която имат в дома ни възрастните хора, от прекрасните условия за живот и грижите, които получават. Някои от тях са били доброволци в старчески домове в други страни и разказват, че обитателите им живеят между четири стени”, сподели още Веселка Иванова.

 Студентите идват на практика в различни социални заведения по покана на Община Велико Търново. В дома в Балван очакват още две групи – в края на юли и в началото на август.