Коментари Култура

Будителите днес – хората, в чиито грижовни ръце са децата ни

Будителите днес ги има, и са навсякъде около нас. Хора притихнали, понякога затворени, но будни. Будни за това да възпитават в любов към всичко заобикалящо ни най-малките. В Деня на народните будители, 1 ноември, си поговорихме за кратко с шестима от тях. Това са малка част от хората във Велико Търново, които с работата си правят света по-добър. Ето ги:

Гергана Пенова – преподавател в Ателие по керамика – Велико Търново

Всеки ден приемам професията си като мисия и възможност да създам усещане за все повече деца в това, че едно от най-важните неща в живота на човека е създаването на нещо добро и красиво. Аз като учител и надявам се – будител в техните души и сърца, съм длъжна всеки ден да отговарям на новите им очаквания, да ги правя все по-търсещи и креативни личности. Търновските деца са толкова будни, търсещи и можещи! Да работя с тях е невероятна отговорност. Не мога да си позволя да бъда инертна нито за миг. Децата са различни и аз просто ги следвам. Ние като преподаватели сме длъжни да се развиваме заедно с тях.

Гергана Пенова, сн. личен архив

 Жана Шимидова, преподавател по флейта в детската музикалната школа към Младежки дом-Велико Търново:

Да бъдем будни във всяко едно отношение пожелавам на всички днес! Ако ние не сме будни, ако ние не сме енергични, ако ние не разчитаме на себе си, нещата няма как да се получат. Но ако всички сме здраво хванати за ръка, един с друг – родителите, преподавателите, децата, гражданите, всичко ще бъде наред!

Жана Шимидова, сн. личен архив

 Магдалина Миланова, библиотекар в детски отдел „Бузлуджа” на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков”

Чувствам се много горда, че съм българка, самата дума „будител” събужда в мен много топли чувства. Поглеждайки назад в нашето минало и знаейки голяма част от историята ни, много от нашите автори, културни и духовни дейци – Кирил и Методий и техните последователи Климент Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх, Васил Левски, Христо Ботев – всички тези имена предизвикват в мен  чувство на гордост, топлина и едно приятно чувство, което ни дава сили, че утрешното време ще пребъде. Моите пожелания към всички са да продължават да бъдат будни! Всички по-възрастни да поддържаме съзнанието на младото поколение за нашето наследство, което се е съхранило през вековете. Смятам, че всички българи трябва да се наричат българи с огромна гордост!

Магдалина Миланова, сн. личен архив

Веселин Върбанов, преподавател по цигулка в детската музикалната школа към Младежки дом-Велико Търново

 Денят на народните будители за нас би трябвало да е почти всеки ден, защото реално това събуждане на желанието на децата да свирят, малко или много тръгва от всеки един преподавател и родител – цялостната среда, в която детето живее. Искам да пожелая на всички, които се занимават с пробуждането на подрастващите да дерзаят и да знаят, че от тяхната работа има смисъл!

Веселин Върбанов, сн. личен архив

 Галина Николова, преподавател по изобразително изкуство в Арт център-Велико Търново

Този ден е особен, специален празник. Аз се усещам празнично, защото имам основание да е така. Имала съм чудесни учители, учила съм се от велики будители през вековете. Това, което е интересно, е как ние, преподавателите, предаваме тази искра, запалена в нас. Не трябва да я спираме, защото тя е същността на нещата. Децата може би поддържат по-големия огън в себе си. Ние хората, които се занимаваме с малки деца, знаем, че те са необичаен извор на толкова много любов и фантазия. Просто трябва да се помъчим да влезем в техния свят, за да се получи този контакт. Това е вид магия, вълшебство. По-нататък е лесно. Моите ученици са източник на вдъхновение, ако аз съм също вдъхновение за тях, тогава може би съм един от съвременните будители.  Колкото и нескромно да звучи. Трябва да пазим своята памет и да съхраняваме доброто и вярата в човека и да предаваме това познание и любов на младите, малките, и тази искра просто да не прекъсва. Да продължаваме да я предаваме!

Галина Николова, сн. личен архив

Стефан Николов – треньор на децата от футболен клуб „Етър”

Това е един хубав ден, в който всеки един човек трябва да се замисли какво дава на децата си в собствения си семеен кръг, в собственото си семейно огнище. Аз имам три деца, но казвам, че имам 43 заради малките футболисти от школата. Винаги съм им казвал, че животът се променя изключително бързо и това кара хората да се променят. В този отрязък от време човек трябва да запази себе си такъв, какъвто е бил, да запази детското в себе си дори. Винаги съм ги учил преди всичко да бъдат хора и мъже и след това, ако имат късмета и щастието да последват мечтите си, да не спират да бъдат себе си. Стремя се да давам най-доброто от себе си, а това, което надделява преди всичко, е човешкото! Да бъдат хора преди всичко!

Стефан Николов