Политика

БСП ще подкрепи гражданско неподчинение срещу бъдеща кариера за варовик в Балван

На нарочна пресконференция днес общинските съветници от БСП обявиха, че ще предприемат всички законови действия против изграждането на кариера в землището на село Балван за добив на варовик. Емоциите ескалираха по време на днешното заседание на местния парламент, след като мнозинството отхвърли предложението на социалистите кметът на общината инж. Даниел Панов да даде становището си относно кариерата.

„Има подписка от жители на Балван против това находище, против е и становището на кмета на населеното място. Ще ви опиша какво се получава – в радиус от 5 км ще има три находища за инертни материали – за варовик в Балван, за камъни в Русаля и за базалт във Върбовка. Фирмата, която ще прави кариерата в Балван, е от Благоевград – защо не си копае там? Ние като съветници сме категорично против това находище и ще направим всичко, което законът позволява, за да отстояваме правата на хората. Да, концесията е държавна, но в Трън си решиха проблема с референдум.” – заяви Стоян Витанов от БСП.

Колегата му Петко Тюфекчиев обяви, че съветниците от социалистическата партия започват от следващата седмица проверки на обществените поръчки в община Велико Търново. „Отиваме на място по обектите, за да видим как се изпълняват дейностите.” – подчерта Тюфекчиев.