Денят Образование

Боян Чуков представи „Разузнаването отвътре“ пред офицери и курсанти от НВУ

„Разузнаването днес няма този смисъл, какъвто имаше преди 1989 г. И ще добавя – за съжаление. Днес имаме политизиране на службите и това политизиране върви в две посоки – отдолу нагоре и обратно. От долу нагоре е, когато службата изготвя информация, за да манипулира управляващите. Отгоре надолу е, когато управляващите поставят задачи, които да обслужват техните потребности. Днес разузнавачът няма нищо общо с Джеймс Бонд. Истинският експерт по-скоро прилича на Еркюл Поаро“, каза пред офицери и курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ Боян Чуков. Той беше гост на Военния университет, за да представи книгата си „Разузнаването отвътре“, а събитието беше част от тазгодишното „Фоайе на книгата“, което се провежда във Велико Търново. На срещата присъстваха и студенти по право от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Ролята на разузнаването е решаваща в т.нар. течни конфликти, които се разливат и заемат формата на всяка възможна пукнатина в националната сигурност на държавите. Разузнаването е жив организъм и понеже днес заплахите имат различна и необичайна структура, то също се променя. Истината е, че 90 % от информацията сега се набавя от открити източници, затова и тя е толкова нетрайна. И още нещо, спец службите и разузнаването започват да изземват функциите на дипломатите, затова, когато на мен ми е нужна истински достоверна информация, аз си я набавям от военните, а не от глобалните медии. Истинският разузнавач не е този, който просто прави прогнози, а този, който казва тенденциите“, коментира още Боян Чуков.

За последиците от военните действия, за това как ще се промени Европа и светът, за това дали ние сме си взели поуки от миналото и има шанс да променим матрицата, питаха младите хора своя събеседник. „Не защото съм тук и говоря пред офицери и бъдещи офицери, искам да ви кажа, че армията в момента е ключов фактор. Тя е тази, която най-добре разбира интересите на държавата и проблемите. Затова, когато армията има проблеми, проблеми има и държавата.

„А в нашата държава от години кадровият подбор е просто потресаващ. Но това не може да продължи до безкрай. Сътресение ще има и ние ще бъдем принудени да направим преформатиране на нашия елит“, заяви Боян Чуков, който през 80-те и 90-те години на XX в. работи под дипломатическо прикритие в българските посолства в Париж и Мадрид. Специализира в Института за политически науки в Париж (Sciences Po). Бил е член на Националния консултативен съвет към Дипломатическия институт на Министерството на външните работи. Секретар е на Съвета по национална сигурност и външнополитически съветник в две правителства на България – в кабинетите на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

В края на срещата, той получи от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов плакет на Военния университет и книгата на преподавателя по военна история доц. д-р Марко Златев „Пагони в изпълнителната власт“.