Община

Борис Велчев: Нека видим името на Велико Търново, записано в Конституцията като втора столица на отечеството

Това призова председателят на Конституционния съд Борис Велчев в обръщение към президента Румен Радев. Конституционните съдии проведоха тържествено открито заседание в зала „Учредително събрание” по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, на което присъства и държавният глава.

„Действащата Конституция ви дава правото за инициатива за нейното изменение. Възползвайте се от него и възстановете историческата справедливост. Внесете в Народното събрание предложение за изменение и допълнение на Конституцията и предложете да бъде приета нова алинея в чл. 169, която да казва нещо, в което никой не се съмнява – че Велико Търново е историческата и духовна столица на Република България”, каза Велчев. По неговите думи духът на българската държавност, заченат в Търново, не може да бъде държан в музей. „Той трябва да е част от действащата Конституция. Народното събрание направи вече значима стъпка за признаване на Велико Търново за историческата и духовна столица на България и този факт не може да бъде подценяван. Той трябва да бъде  оценен по достойнство”, допълни председателят на Конституционния съд. Според Борис Велчев въпросът със столиците трябва да има своето конституционно измерение. „Нека видим името на Велико Търново, записано в Конституцията като втората столица на отечеството. Търново е символ и мястото на символите е в съответната глава на българската конституция – там, където са уредени столицата, герб, химн, знамето…”

„Ако Народното събрание създаде традицията да открива своите сесии именно тук, в залата на Учредителното събрание  – това може би ще намали противопоставянето между нас, ще донесе смирение на партийните страсти пред държавническия дух, ще ни върне към романтичните времена, от спомена за които всички имаме нужда,  за да си припомним  думите на Левски, че България е наша и само от нас зависи дали ще можем да я направим такава, щото да я обичаме”, подчерта Борис Велчев.