Култура Община

Борислав Йорданов: „Целта на изложението „Културен туризъм” е да се стигне до крайния потребител”

Общо 50 общини и посолства в България и чужбина вземат участие в 15-ото издание на международното туристическо изложение „Културен туризъм” тази година. Изложители от България, Палестина, Бразилия, Южна Африка, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Азербайджан и Китайския културен център ще се включат във форума. Шатра с интерактивни игри, стрелба с лък, интересни атракции за деца, танцови спектакли, представяния на книги, концерти, артистични възстановки, топла точка с храна и редица още изненади са предвидили организаторите. Подготвена е богата културна и научна програма, а пред Спортната зала ще има изградена открита сцена. От 19 до 21 април Дворецът на културата и спорта „Васил Левски” ще приеме всички изложители, а великотърновци и гости ще имат възможността да получат актуална информация за туристическите продукти, които се предлагат от участниците. „Опитваме се тази информация да стигне до крайния потребител, до гостите на града, до всички великотърновци, за да разгледат изложението и да видят, че всяка община има какво да представи като туристическа дестинация. Това е пътят да се стигне до крайния потребител”, акцентира в интервю за Общинското радио управителят на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” Борислав Йорданов.

Форматът на международното изложение тази година е по-различен, а мястото – ДКС „Васил Левски”, дава възможност да се поканят повече изложители с повече щандове.

В трите дни на изложението ще има богата съпътстваща програма. Сред събитията е Научната конференция на Българската академия на науките с тема „Културно-историческо наследство – опазване, представяне, дигитализация”. Тя ще се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново в четвъртък и петък. В конферентната зала на хотел „Премиер” в петък, 20 април, среща си дават туристическите и информационните центрове в Република България, а неин организатор е Министерството на туризма. В музея „Възраждане и Учредително събрание” министерството организира и Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм. Откриването на борсата „Културен туризъм” ще бъде от 10 часа на 19 април, четвъртък, пред ДКС „Васил Левски”.

В трите дни на форума посетителите ще могат да разгледат и експозициите, подредени от участниците. Сред любопитните изложби са „1 300 години България”, „Палестина – Светата земя”, „Фолклорът, споделено познание – минало, настояще, бъдеще”.

За първи път тази година се организира и томбола за посетителите на събитието. От днес започва раздаването на флаери в целия град, съобщи Борислав Йорданов. И в трите дни на културното изложение, от 17 часа, ще се теглят имената на печелившите. Екскурзии, книги, билети за различни събития са част от многобройните награди, осигурени тази година.

Изложението се организира от Община Велико Търново, ОАТ „Царевград Търнов”, Министерствата на културата и туризма, с медийното партньорство на Общинско радио Велико Търново.