Денят

Боклуци отново затрупват бреговете край бившия завод „Мавриков“

Рибарите засипват мястото с боклуци въпреки поставените табели

Пространството под железния мост до завод „Мавриков“ отново е превърнато в нерегламентирано сметище. Две години поред „Доброволно чистене- Велико Търново” събира изхвърлените в природата боклуци. През 2018-а ентусиастите поставят и обозначителни табели, но резултат няма. „Край реката се събират зрели хора, за да ловят риба. Те не приемат планетата като свой дом и без свян изхвърлят отпадъците си навсякъде”, сподели Влади Ванков, един от двигателите на инициативата.

Той съобщи, че същото се случва и с пространството около Стамболовия мост. Там склоновете са много стръмни, а почистването е не само трудоемко, но и опасно. Eдната страна е превърната в бунище отдавна.  „Имаме доброто желание да го изчистим, но терена изисква умения, каквито ние не притежаваме. С една акция рискуваме някой да пострада заради нехайството на хората, които изхвърлят боклуците си не на място“ , добави Ванков.

Той отбеляза, че в контраст с горепосочените локации повечето места, които са почистили са в добро състояние в момента. Акциите им в началото на 2019-а са по-малко, защото спрямо 2018-а терените със замърсяване са намалели. Това е показател за успешна година според Ванков. Една от най-емблематичните акции на „Доброволно чистене- Велико Търново“ е тази в двора на областната болница. Те успяха да облагородят пространството, за да добие облика на парк. Бяха поставени цветя и 2 пейки. Пейките изчезнаха по-рано през годината, но това не обезсърчава ентусиастите. „Примерът е даден. Това е най-важното. Срещнах се с мъж на 50 години, който ми сподели, че преди нашите инициативи също е изхвърлял боклуците си сред природата. После се е вдъхновил от идеята ни и се е замислил за последствията. Подобни случаи ме карат да вярвам, че ще успеем щом влагаме усилия“, обясни Влади Ванков.  Той допълни, че през есента ще стартират нови оборки в замърсените райони и призова всички желаещи да се включат в каузата, за да е градът ни по-чист и приятен за живеене.

Диана Колева