Община

Богата програма по повод 22 март – празник на Велико Търново

12 изяви на ученици, 5 куклени спектакъла, 7 изложби, 6 представяния на книги, 4 театрални събития и 3 спортни събития. Това предстои в предпразничната и празнична програма на Община Велико Търново, подготвена за деня на старата столица – 22 март.

Сред акцентите преди датата е „Трабант фест”, десето издание. Представянето на немските возила ще бъде от 11.00 часа на 16 март пред сградата на администрацията. На следващия ден от 19.00 часа е концертът на румънската поп звезда – INNA в ДКС „Васил Левски”. На 19 март от 19.00 часа е спектакълът „Теменужката от Монмартър” по оперетата на Имре Калман в МДТ „К. Кисимов”. Празничният концерт на Биг Бенд Велико Търново и Джуниър бенд при СУ „Емилиян Станев” е на 21 март от 19.00 часа също в театъра. Диригенти ще са маестро Владимир Бошнаков и Йордан Цветанов. Гост солисти са кларинетистът Илия Илиев – Професора, синът му Илия Илиев, Пламен Павлов и Иван Памуков. Със специалното участие на Нора Караиванова и Маги Джанаварова.

Нова визия ще има празничната арка на ул. „Независимост”, по повод празника на Велико Търново – 22 март. Тя е подготвяна от Общината и студенти от  Факултета по изобразително изкуство към ВТУ. Как ще изглежда, остава в тайна, посочи Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”. Ще могат да я видят в самия ден великотърновци и гости на града.

Денят ще започне в 7.30 часа с празнична света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици”. След това е поднасянето на цветя на саркофага на цар Калоян. След 9.00 часа в двор на храма ще бъде декламиран текстът от Асеневата колона. Слово ще изнесе д-р инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново. Ще бъде извършен и водосвет и благослов за здраве, и поръсване на представителната част на Национален военен университет „Васил Левски” и на знамената на Велико Търново.

След това ще тръгне към центъра празнично шествие с портретите на благодетелите на града. Празничният ритуал за издигане на знамената пред сградата на Общината ще е в 10.30 часа. Отново ще последват празнично слово на кмета на града и благослов от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Ще последва концертна програма „Велико Търново празнува” с участието на Любо Киров и Севдалина и Валентин Спасови. Ще се извие и празнично хоро. Тържествената сесия на на Великотърновския общински съвет ще е в 11.00 часа в МДТ „К. Кисимов”. Час по-късно пред сградата на Общината ще бъде представен удостоените със званието „Почетен гражданин“  и на носителите на Награда „Велико Търново“.

„Празничен калейдоскоп“, концерт с участието на великотърновски изпълнители и формации ще е в 14.00 часа.

Анимация, игри и забави за деца с Дуо „BARBARONITE“ ще бъде от 11.00 до 14.00 часа в парк „Марно поле”.

Традиционният 20-ти поред стрийт парад ще тръгне в 17.30 часа от Областен информационен център до площад „Цар Асен І“. Вечерта ще завърши с аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“ в 20.00 часа и празнични фойерверки.

АМР „Царевец“, църква-музей „Св. 40 мъченици“ и музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще са с вход свободен на 22 март, празника на Велико Търново. Те ще са отворени от 9:00 – 16:00 часа. В 14:00 часа в празничния ден ще се проведе и безплатен екскурзоводски тур
по маршрут – църква „Св. Димитър“ в Асенова махала – църква „Св.40 мъченици“ – църква „Св.Апостоли Петър и Павел“ – АМР „Царевец“. Отново в 14.00 часа екипите на музей „Възраждане и Учредително събрание“ и читалище „Надежда“ организират „Учредителите. Търново и българската държавност“, изложби, посветени на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Няколко събития ще последват празничните, посветени на 22 март.

Купа „Трите хълма“, състезание по спортно ориентиране „С карта из Търновград“ ще се проведе на 22 до 24 март в местността „Ксилифор“ и северния парк в  кв. „Бузлуджа“.

Виненото изложение, организирано от Sommelier.bg ще бъде на 23 и 24 март в МОЛ – Велико Търново.

Международният фестивал за анимационни филми „Златен кукер“, с прожекции на анимационни филми за деца с вход свободен, ще е на 23 и 24 март в Голяма зала на Община Велико Търново.

На 23 март са организирани четири събития. Лекоатлетически крос „Ивайло“ в парк „Света гора“ от 10.00 часа. Час по-късно куклен театър „Весел“ представя „Огнивото“ на театър Габрово в салона на читалище „Искра“. В 11.00 часа е и пролетният концерт – музика от учителя Петър Дънов и световна класика в изложбени зали „Р. Махайлов“. В 19.00 часа е „Парти в парка“, концертна програма и лазерно светлинно шоу с участието на Вихрен Недялков, Атанас Пеев – каба гайда, The Drivers, джаз дуо „Хризантема“, КОВУ, Ивалина Романова и Калоян Паунава – акустична китара, вокал, Розалия Желязкова и Виктория Георгиева – вокали поп и джаз изпълнения, BunyVerse и Stan_wav. Мястото е парк „Марно поле“.

Със „Спортувай в парка“ от 10.00 до 13.00 часа, в парк „Дружба“ и Пролетният концерт на учениците от класовете по цигулка при Младежки дом от 11.00 часа на 24 март, приключват празничните събития по повод празника на Велико Търново – 22 март.

Кремена Крумова – Попова