Култура Любопитно

БНТ2 с филм за Военния университет

БНТ2 ще излъчи документалния филм „Родени да побеждават“. Лентата, която ще може да се гледа на 6 май от  12:30 часа проследява интересни моменти от историята на Националния военен университет „Васил Левски“ и показва съвременните възможности за подготовка на военни кадри у нас.

Военното образование в България води началото си от 1878 г., когато е назначен първият команден състав на Софийското военно училище. Указът предвижда учебното заведение да бъде ситуирано там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз. Година по-късно, на 10 май, е произведен и първият офицерски випуск, който участват в защитата на  страната ни по време на Сръбско-българската война, а в последствие и във войните за национално обединение. Те прославят българското оръжие по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа. Двама председатели на Народното събрание и петима министър-председатели са били възпитаници на военния университет.

Съвременната история на престижното учебно заведение започва през 2002 г., когато с Решение на Народното събрание Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” – гр. Велико Търново, Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана “Панайот Волов” в гр. Шумен и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” – гр. Д. Митрополия са обединени в Национален военен университет „Васил Левски“.

Зрителите ще видят интересни кадри от музея на Военния университет и интервюта с курсанти. Пред камерата на БНТ настоящият началник на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов, представя съвременните специалностите, по които се подготвят кадри в учебното заведение.

Своите впечатления споделят посетители на висшето училище в Дните на отворени врати, когато освен учебните аудитории и условията за живот и обучение, желаещите имат уникалната възможност да станат свидетели и на демонстрации с бойна техника и стрелби.

Автор на документалния филм „Родени да побеждават“ е журналистът от БНТ – Русе Калчо Петров, оператор – Диан Маринов, а режисьор е Елена Начкова.