Здравеопазване Конфликти

БЛС: Системата не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта

Българският лекарски съюз (БЛС) смята, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта и след изтичането на гратисния период за използване паралелно на хартиена и електронна рецепта, съобщиха от пресцентъра на съсловната организация. „Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент“, посочват медиците. От БЛС смятат, че алтернативата за хартиена рецепта трябва да бъде запазена.

Според БЛС предоставеният гратисен период от министър-председателя в оставка Николай Денков не е използван по целесъобразност.

„За тези над четири месеца разговори между БЛС и Министерството на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха проведени, сформираната работната група по темата изобщо не е започвала дейност“, отбелязват от организацията.

Оттам смятат, че възможността да се предписват електронни рецепти през мобилното приложение, дори и да няма интернет свързаност, не решава проблемите.

Според БЛС не е решен и въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас. Не е известно и създадена ли е система с информация в реално време за наличните в аптеките лекарствени продукти, която да е свързана с електронното приложение за издаване на електронни предписания.

На 1 април изтече гратисният период, в който можеха да се издават паралелно електронни и хартиени рецепти за антибиотици. От тази дата е в сила само електронното предписване на антибиотици съгласно наредбата на Министерството на здравеопазването.

„Електронните рецепти са пример за налагането на нещо, без да се направят предварителни изследвания и анализи, без да се стъпва на базата на данни“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.