Култура

Близо 300 търновци очарова „Златната ябълка”

„Благодаря на Община Велико Търново, която предостави безплатно своя салон и на екипа на Общинското радио, които за пореден път доказват, че обръщат нужното внимание на хубавите, стойностни и ценни новини за града ни”. Това сподели Виктория Добринова от екипа на Freeдом21, с чието партньорство търновската публика имаше удоволствието да гледа „Златната ябълка”. Пилотният епизод на първия български сериал с фолклорни мотиви събра близо 300 родолюбиви търновци, които изпълниха голямата зала на общината, навръх Никулден.

Вдъхновяващ, забавен, истински повод за гордост

Такъв, без съмнение е епизодът, който успя да разсмее присъстващите и дори да разплаче някои от тях. „Това са нашите легенди, нашите приказки, разказани по един съвременен начин, така че младите поколения да ги харесат толкова много, че да искат да бъдат кукери и самодиви, а не само спайдърмени или Елза и Ана”, подчерта пред гостите Елена Рапонджиева, продуцент на сериала. Повече от година и половина, екипът на уникалния за страната ни сериал е пътувал до забравени селца из страната, където възрастни хора са разказали забравените легенди, предадени им от техните баби и дядовци. Силно впечатление направиха и финалните му надписи, където освен авторите, са споменати стотици българи, дарили средства, за да го има.

„Златната ябълка” е мисия, която опазва не само над 15-вековното ни наследство, но има амбиция да даде нов тласък на българската анимация. В създаването й са се включили редица наши емигрант-аниматори, заминали в чужбина, за да усвоят най-високото ниво на занаята, но останали там, поради горчивата несгода, че

У нас няма индустрия.

Навярно сме изгубили хиляди таланти, изправени пред избора – да работя това, което искам или да се откажа. Ето защо Студио „Змей” основава едноименна Академия, която да обучи художници на необходимите софтуерни умения, а на този етап, тя е единствената подобна образователна институция в страната, категорична е Рапонджиева. И вече има резултати. Шестима възпитаници на Академия „Змей” са вложили своя труд в създаването на пилотния епизод.

Яйцето или кокошката?

Така определя положението у нас Рапонджиева. Не се създава такава анимация, защото няма държавни механизми за финансиране, а няма механизми, защото не се прави такава анимация.

Националната телевизия е първата държавна институция, подкрепила проекта. За съжаление, общият бюджет от дарители и телевизия стигнал единствено за 12-минутен епизод, а идеята била да е 26.

„Тогава си казахме – или правим следващата крачка, или проектът умира. Или го правим, като хората, или не го правим изобщо”, разказва Рапонджиева. Така, с много доброволен труд, екипът реализира пилотния епизод от 21 мин., който предстои да бъде излъчен по БНТ.

 

Снимки: Атанас Джингаров