Любопитно Образование

Близо 15 000 лв. инвестира фондация „Тинузавър“ в стипендии за ученици и учители

Близо 15 000 лв. ще инвестира фондация „Тинузавър” в стипендии за онлайн подготовка на ученици, студенти и учители по природни и технически науки, информираха от новосъздадената фондация. Тя е учредена на 1-и септември тази година, а основната ѝ цел е да насърчава, съдейства и подпомага развитието на талантливи деца и лица в различни етапи и степени на образование в областта на електрониката, компютърните технологии, работата с микроконтролери, вградени устройства, роботика, икономика, предприемачество и изкуства.

За реализирането на тези цели „Тинузавър” влагат парите, спечелени от инициативата „Промяната”, в която бяха финалисти тази година. Отделно продължава набирането на средства от организации, фондации, и сдружения с нестопанска цел, като с парите ще се дадат възможности за частични стипендии на даровити деца и студенти в сферата на математиката, програмирането и роботиката, предимно от малки населени места, където по финансови причини децата нямат достъп до съвременни образователни технологии. Курсовете ще са с продължителност 20 учебни часа за ученици и студенти и 20 астрономически часа за преподаватели. Напрактика, от фондация „Тинузавър” покриват 40 % от общата сума на курса за учители, и от 40% до 60 % от общата сума на курса за ученици. Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн формуляр на страницата на фондацията https://bg.tinusaur.org/ Председателят на УС на Фондация “Тинузавър” Невен Боянов увери, че участието няма състезателен характер и всички кандидатури ще бъдат разгледани според критериите за получаване на стипендии, публикувани на сайта на фондацията.

Целта на фондация „Тинузавър” е достигането до възможно най-голям брой ученици и преподаватели в различни малки населени места в България. Подпомагането на родителите и техните деца, преподавателите и организациите ще им даде възможност да навлязат в съвременните STEM образователни технологии и методики.

За нарастващият интерес към образователната платформа на „Тинузавър”, която съществува от 2013 година, говори и фактът, че тази година има записани 10 студента по проект „Студентски практики” и един доброволец. Около 30 преподаватели, до този момент, са преминали курсове за обучение по различни дисциплини.

Гергана Нинова