Любопитно

Благотворително с колело ще пропътува пътя Камино българинът Крум Крумов

Пътят от Созопол до Сантяго де Компостела с колело реши да измине българинът Крум Крум. Той ще тръгне от морското градче на 31 август и повече от 30 дни ще отдели за предизвикателството. Часовите рамки и спортният стил са наложени поради благотворителния характер на пътуването. Общият брой на километрите е около 4700, като трасето минава през южната част на Европа с обща денивелация от над 50 000 метра.

Пътуването е планирано като солово, но Крум кани всички, които имат желание да карат с него малко или много километри по трасето Созопол – Сантяго де Компостела, да се присъединят.

Благотворителната акция ще се проведе в България и в Полша едновременно. Средствата ще се събират с помощта на дарителските сметки на Християн и Невена, както и посредством специализирани дарителски сайтове ( helpkarma.com, zrzutka.pl ).

„След осем години тръгвам отново на Камино, но този път от България, този път с колело и този път не само заради себе си. Каня Ви да споделите нашето Камино, което свързва България с европейските пътища на Св. Яков и продължава по класическото „френско“ Камино от Сан Жан до Сантяго. Каня Ви на едно сантиментално пътуване от вълшебния Созопол през бившите български земи на Беломорска Тракия, люлките на българската писменост – Солун и Охрид, автентичната Албания и цялото крайбрежие на Хърватска, оттам през Северна Италия, където ще се включа в един от европейските пътища Камино, прекосявайки Франция и достигайки до Сан Жан Пиед де Порт. Посвещавам пътуването си на естествената нужда да помагаме, която крепи света и сърцата ни. Две български деца, имат нужда от нашата помощ, за да получат шанса да изживеят детството и юношеството си пълноценно, да пораснат и да  предадат нататък основните човешки добродетели.

Християн Христов е тригодишен сладур, който в края на 2018 е диагностициран със злокачествен тумор в мозъка, а след това и с хидроцефалия. Налага се операция в Русия, за която е нужна сумата от 33 425 евро. Благодарение на силна дарителска акция, организирана от община Тополовград са събрани 28 832 евро. Остават 4592 евро, които обаче не включват разходите по възстановяването на Християн. Семейството на Ици е в очакване да замине възможно най-скоро за Русия. Остатъка от сумата не включва също така присъствието на втори член от семейството по време на операцията. Нека заедно дарим пълноценен живот за Християн и семейството му.

Невена Родович ( 12 г. ) е изключителна комбинация от най-добрите черти на българския и полския народ. Дете на творци и артисти, Невена израсна пред очите ми в артистичното обкръжение на прекрасното си семейство. Едва започнала да изписва буквите, Невена вече записваше историите си с размах, въображение и рядко срещан богат речник. Днес Невенка рисува с по-голяма от всякога страст и вглъбеност, но е принудена да го прави с едно почти здраво око. Миналата година при Невена бе открит тумор на малкия мозък. След две спешни операции туморът е успешно отстранен, но след последвалата дълготрайна хидроцефалия е увреден очния нерв в дясното око почти изцяло, а на лявото – частично. Днес родителите и приятели на Невена се борят за това тя да възвърне зрението си. Започнато е експериментално лечение със стволови клетки в полска клиника, което ще трае пет месеца. Част от нужната сума вече е събрана, но остават 67 000 полски злоти ( около 15 500 евро ), които можем да помогнем да бъдат събрани”, споделя Крум Крумов.

Той определя себе си като мечтател-пътешественик, „freelancer”, преводач, запален триатлонист ( Ironman и Ironman 70.3 Finisher ). В живота си прави всичко, за да може да пътува и да спортува, за да се чувства свободен.

„Мисля за колелото като за абсолютната свобода. С него можеш да отидеш навсякъде, без да си зависим от други хора, ресурси, или технологии. През 2011 изминах Камино де Сантяго пеша. Тогава още нямаше много информация в България. Това бяха най-щастливите 30 дни в живота ми. Оттогава непрестанно мисля за Камино и за подходящия момент ( като с „истинската любов“ ). И мисля че той дойде миналата година, докато записвах пътуването си около Исландия с колело. Апетитът идва с яденето и след Исландия се размечтах по-смело. Разбрах че е дошло време да се върна, но не исках да го направя просто така. Исках да помогна и да свържа Камино с България, директно. Бих го направил пеша, както подобава традицията, но нямам времето да го направя. Затова взех решение да тръгна за Сантяго де Компостела с колело.

Не ми беше трудно да избера мястото. Винаги, когато съм в Созопол се чувствам сякаш винаги съм живял в това вълшебно кътче. Освен това символиката ми се стори достатъчно силна. От Св. Йоан Кръстител до Св. Яков. От една голяма вода до друга. От Изток на Запад, като дедите ни.

Ходил съм тук и там с колелото, не ми е за първи път. Последното ми пътуване беше обиколка на Исландия с колело през юли 2017 г., оттогава насам планирам Камино от Созопол. Камино е изживяване, което оставя дълбоки следи във всеки, сложил крак, или гума на този благословен път. На всички нас преживели труда и вълшебството на Камино е познат зовът за завръщане там, където сме се чувствали щастливи, сбъднати и свързани – с природата, с божественото, един с друг. Без съмнение, докато сте били на Камино сте получили помощ от съвършено непознат, дали сте такава на някого, а по-скоро и двете. Без съмнение същото се е случвало и в ежедневието Ви, това е доказателство, че Камино е синтезиран мини-модел на доброто в живота ни. Това е естествения рефлекс на сърцето. Поради този рефлекс и уникалната общност от добри хора, който обединява и може да обедини Камино, се обръщам към Вас. Buen Camino”, посочва още Крум Крумов.