Социални дейности

Благотворителна кампания „Имам нужда от теб”

Благотворителна кампания „Имам нужда от теб” обявиха от фондация „Дякония и мисия”. Начинанието се осъществява заедно с Ярослав Матоуш и Севдалин Кръстев, организатори на акцията „Коледен звън”. Целта на инициативата е събиране на трайни хранителни продукти – консерви, пакетирани сладки, вафли, бисквити, сухи супи, чай, пакетирани трайни колбаси – за бездомни и самотно живеещи възрастни хора, поясни изпълнителният директор на фондацията гл.ас. д-р Стефка Кънчева. Пунктовете за дарения в областния град са в Православния център „Проф. Тотю Коев” в блок 11 на Великотърновския университет и църквите „Възкресение Христово” в парк „Руски гробища” и  „Св. Троица” в кв. „Света гора”. В храмовете продукти ще се събират в неделя, след  литургията, уточни Кънчева. Помощите ще се раздават един път в месеца, а кампанията ще продължи до края на зимния сезон. В Горна Оряховица пунктът е разположен в бистро „Вселена” на ул. „Панайот Цвикев” 43.

Фондация „Дякония и мисия” е основана преди три години. „Всички сме преподаватели в Православния богословски факултет. Работим за засилване на връзката между академичните среди и църковните енории, но основната ни задача е укрепване на православната благотворителност, социалната дейност /дякония/ и християнската мисия в България”, каза д-р Кънчева.

Организацията вече има 25 доброволци. Напролет благотворителните дейности ще бъдат насочени към почистване на дворове на църкви и манастири. Очаква се скоро да стартира и новата програма „Пътешествието на затворника”.  „Доброволчеството помага и на този, който прави добро. Желанието ни е да увлечем  студентите, защото това са бъдещите свещеници и учители по религия”, коментира изпълнителният директор на „Дякония и мисия”.

Гл. ас. д-р Стефка Кънчева е преподавател в Катедрата по библейско и систематическо богословие.